Editör Haberleri [620]
Editör Haberleri
Büyükşehir'den Şehit Aileleri ve Gazilere iftarİftar Proğramı ile ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklama şu şekilde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, şehit yakınları, gaziler ve aileleri ile iftarda bir araya geldi. Büyükerşen, “Sizler bizim baş tacımız ve bizlere emanetsiniz. Her zaman yanınızdayız, hakkınız ödenmez.” dedi.Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Ramazan ayında geleneksel hale getirdiği iftar programında şehit yakınları, gaziler ve aileleri bir araya geldi.İftar yemeğine Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Senem Ekinci ve Deniz Kaplan, CHP İl Başkanı Recep Taşel, CHP Eskişehir Milletvekili adayları Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ve Abdülkadir Adar, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sevinç Uluçeşme, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Ekrem Dumlu, şehit yakınları, gaziler ve aileleri katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen burada yaptığı konuşmada iftar yemeğine katılan şehit ailelerine ve gazilere teşekkür ederek, “Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, siz şehit aileleri ile gaziler ve çocuklarına da uzun ömürler diliyorum. Sizler bize şehitlerimizin emanetlerisiniz. Bizler de her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Ben sizin yalnızca belediye başkanınız değil, sizlerin evlatlarının ağabeyi, amcası, dedesiyim. Bunu lütfen böyle bilin. Allah hepinize uzun ömürler nasip etsin. Sizler bizim baş tacımızsınız. Sizlerin sıkıntısı bizlerin sıkıntısıdır. Büyükşehir Belediyesi olarak bundan sonra da her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz.” dedi.Konuşmanın ardından Başkan Büyükerşen misafirleri ile tek tek ilgilendi denildi.
Yayına veren:Editör
163 0 12.04.2023
Editör Haberleri
Akp Şehit ve Gazilere yaptıklarını ve yapacaklarını açıkladıAkp Hükümetinin dün açıklanan 14 Mayıs secim beyannamesinde Şehit ve Gaziler için yaptık ve yapacağız dediği yerler aşağıdadır
Şehit Yakınları ve Gaziler Şehitlerimiz, gazilerimiz ve onların yakınları için yeni sosyal politika ve sosyal hizmet modelleri üreterek, yaptıkları büyük fedakârlığa bir nebze de olsa karşılık verme gayreti içinde olduk. Bu kapsamda istihdamdan, ücretsiz ulaşıma, hane ziyaretleri ile sağladığımız psiko-sosyal destekten şehitlerimizin hatıralarının isimleri ile yaşatılmasına kadar pek çok alanda destek sunuyoruz. Türkiye Yüzyılı'nda; ‘Büyük Kahramanlar Ailesi'nin fertleri olarak şehitlerimizin emanetleri ve gazilerimizin onurlarına yaraşır koruma, güçlendirme ve geliştirme odaklı bütüncül sosyal hizmet sunumu ile toplumsal uyum ve refahlarını en üst seviyeye çıkarmayı amaçlamaktayız.
Secim Beyannamesi Tamamı TIKLAYIN
Yaptık dediği şeyler
Birlikte yaptık
Yurtiçinde ve yurtdışında şanlı tarihimize sahip çıkıyoruz. Bu kapsamda hükümetimiz döneminde Myanmar'da, Yemen Savaşı'nda esir düşen Osmanlı askerlerinin mezarlarının bulunduğu Thayet Türk Şehitliği ve Meiktila Türk Şehitliğinin bakım onarımından, Kütahya ili Tavşanlı ilçesinde Kurtuluş Savaşı şehitlerinin bulunduğu Derbent Şehitlik Anıtı'nın yapımına kadar birçok şehitlik ve anıtın yapım ile bakım onarımını gerçekleştirdik.
“Türk Beklenendir” düsturuyla ecdadımız ile genç nesillerimiz arasındaki gönül bağını güçlendirmek için Bosna, Kosova, Güney Kore ve Kıbrıs şehitlerinin çocukları ve gazileri ile bir araya gelerek gönül köprüleri kuruyoruz.
2002 yılına kadar sadece güvenlik gücü olarak görev yapan kamu görevlilerine tanınmış olan sosyal haklardan diğer kamu görevlileri ve sivil vatandaşların da yararlanmalarını sağladık. 1996'dan 2002'ye kadar 6.315 kişi kamuda istihdam edilmişken 20 yılda 41.724 atama yaparak toplam 48.039 şehit yakını, gazi, gazi yakını, vazife malulü ve sivil vatandaşlarımızın yakınlarının kamuda istihdamını sağladık.
Şehit yakınları, gazi, gazi yakınları ve vazife malulleri ile yakınları; şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden, demiryollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından, denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından ücretsiz olarak yararlanmaktadırlar. Bu kapsamda toplam yaklaşık 215 bin hak sahibine ücretsiz seyahat kartı verdik.
Milli ve dini bayramlar ile diğer özel günlerde 81 ilimizde çeşitli etkinlikler düzenliyor, ailelerimiz ile şehitlikleri ziyaret ediyoruz. Şehit yakını ve gazilerimize, hane ve iş yerlerinde bugüne kadar 438.256 ziyarette bulunarak psiko-sosyal destek verdik.
3.171 kamu kurum ve kuruluş binaları ile okul, cadde, sokak, park vb. yerlere şehitlerimizin isimlerini vererek kahramanlarımızın isimlerini ebedi olarak yaşatıyoruz. Terörle mücadelede şehit olanların yakınlarına ve gazilere bir istihdam hakkı sağlanmakta iken şehit yakınlarına sağlanan istihdam hakkını ikiye çıkardık.
Daha önce istihdam hakkı sağlanmayan TSK ve Emniyet mensubu güvenlik görevlilerinden vazife ve harp malullerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağladık. TSK ve Emniyet mensubu dışındaki diğer kamu kurumlarındaki vazife malulleri 124 TÜRKİYE YÜZYILI İçin Doğru Adımlar ile terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hale gelen terör mağduru sivil vatandaşların daha önce istihdam hakkı yokken bir istihdam hakkı sağladık.
Şehit yakını, gazi ve gazi yakınları mezuniyet durumuna bakılmaksızın hizmetli veya memur olarak atanırken; mezun oldukları bölümlere uygun unvanlara atanma hakkı getirdik.
Gazi veya malul olan hak sahiplerinden ilkokul veya ilköğretim mezunu olanlar «Hizmetli» olarak atanmakta iken «Memur» unvanıyla atanma hakkını getirdik. Harp ve vazife malullerinin anne, baba ve 25 yaşından küçük çocuklarına ücretsiz seyahat hakkı sağladık.
Şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarımızın yaşam kalitesini yükseltip onlara daha yüksek standartlarda hizmet vermek için Türk Hava Yolları uçak biletlerinde yüzde 50 indirim uygulanmasını sağladık.
Terör mağduru sivil vatandaşlar için nakdi ödeme yapılmasını sağladık.
Terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanabilme imkânı sağladık. İstihdam hakkı getirerek anne babalarının da bu haktan yararlanmalarını sağladık.
Şehitlerin dul ve yetimleri ile gazilerimizin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni için emlak vergisinden muafiyeti sağladık.
Şehit yakınları ve gazilerin faizsiz konut kredisi kullanarak almış oldukları konutların tapuya tescilinde harç muafiyeti sağladık.
Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya malul olan er ve erbaşlar ile kamu görevlilerinin, öğretmen olan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerine zorunlu hizmet yükümlülüğünden muafiyet sağladık.
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki er ve erbaşlara üniversite mezunu gibi aylık bağlanmasını sağladık.
Askerlik hizmetini yerine getirirken 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden kamu görevlilerinin (güvenlik korucuları dahil) çocukları ile kardeşlerinden birine, terör eylemlerinin ortaya 125 Sağlam Toplumsal Yapı çıkarılması, etkilerinin azaltılmasında yardımcı ve faydalı olurken hayatını kaybeden sivillerin çocukları ile kardeşlerine askerlik muafiyeti sağladık.
Şehit yakınları ve gazilere yapılan gayrimenkul hibelerinin, gelir vergisinden ve kurumlar vergisinden indirilebilmesini sağladık.
Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli bulunan şehit dul ve yetimleri ile anne, baba ve kardeşlerinin 18 Mart Şehitler Gününde, malul gaziler ile eşlerinin ise 19 Eylül Gaziler Gününde idari izinli sayılmalarını sağladık.
Şehitlerimizin eş, anne, baba ve çocukları ile gaziler, harp ve vazife malulleri, bunların eş, anne, baba ve çocuklarının kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerden, bu kurum ve kuruluşların kendi personeline uyguladığı ücret tarifesine göre yararlandırılmalarını sağladık.
Şehit dul ve yetimleri ile gazilerin poliklinik hizmetlerinden öncelikli olarak yararlanmalarını sağladık.
Şehit dul ve yetimleri ile gaziler ve refakatindeki anne, baba, eş ve çocuklarının müze ve ören yerlerinden ücretsiz yararlanmalarını sağladık.
Vazife malulleri ile şehit anne babalarına aylık bağlanmasında muhtaçlık şartını kaldırdık.
Şehit erbaş ve erlerin anne babalarına bağlanan aylığa bir alt sınır getirilerek asgari ücretten az olmamasını sağladık.
Ağır engelli gazilere aylıkları ile her ay ödenen bir asgari ücret tutarındaki bakım desteğini iki asgari ücret tutarına yükselttik.
Ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerin herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin SGK tarafından karşılanmasını sağladık.
Elektrik (yüzde 40) ve su (yüzde 50) ücreti indirimi hakkından asayiş ve güvenlik, harp malullüğü kapsamındaki maluller ile vazife malullüğü kapsamında hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve malul olanların da yararlanmalarını sağladık.
Terör, asayiş, güvenlik ve harp malullüğü kapsamındaki kamu görevlileri ile tüm er ve erbaşların aylıklarında yüzde 25 artış sağladık.
Çalışan gazilerin maluliyet aylığı kesilmeyerek iki aylığı birden alabilmelerini sağladık
Şehit ve gazi çocuklarının özel öğretim kurumlarından yüzde 3' lük kontenjan dahilinde ücretsiz yararlanmalarını sağladık. 126 TÜRKİYE YÜZYILI İçin Doğru Adımlar
Şehit yakınlarına bir araçla sınırlı olmak üzere ÖTV muafiyeti sağladık.
Malul gazilerimize maluliyetlerinden sonraki 20 yıl sigortalılık ve 5.000 prim günü ödeme süresinde ikinci emeklilik hakkı sağladık.
Sıra tahsisli kamu konutlarında şehit yakınları (eş, çocuk, anne, baba, kardeş) ve gazilerin her biri için (+40) puan verilmesini sağladık.
TOKİ sosyal konut projelerinde muharip gazilere özel kontenjan ayrılmasını sağladık.
Kurduğumuz Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı aracılığı ile toplanan şartlı bağışların amacına uygun şekilde hak sahiplerinin hesaplarına aylık ödemelerle yatırılmasını ve her ay yapılan ödeme miktarları ile toplam ödenen tutarların ve vakıf hesaplarında kalan miktarların kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmasını sağladık.
1974'te Kıbrıs Barış Harekâtına katılıp şehit olan 498 kahramanımızın yakınları ile 37.069 gazimiz için KKTC tarafından hazırlanan ve 45 yıldır hasretle bekledikleri Millî Mücadele Madalyalarını tevcih ettik. Şu ana kadar 30.706 gazimiz madalyalarına kavuştu.
Milli değerlerimizi gelecek nesillere taşıyabilmek amacıyla hazırlanan 81 İlden 81 Şehidimizin Kahramanlık Destanları isimli kitabımızın basımını gerçekleştirerek 81 ilimize dağıtımını sağladık.
Son yaptığımız düzenlemelerle, muharip gazilerimiz arasındaki aylık farklılıklarını giderdik.
Yapacagız dediği şeyler
Birlikte Yapacağız
Aile eğitimleri programı kapsamında şehit ve gazi ailelerine yönelik eğitimler vereceğiz.
Şehit anne ve babalarının aylıklarını daha da iyileştirici düzenlemeler yapacağız.
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında şehit yakınları ve gazilerin iş ve işlemlerinin takip edileceği bir temas noktası oluşturacağız.
İstihdam hakkından yararlanamayanlar için alternatif istihdam politikaları geliştireceğiz.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) Protokolü ile öncelikli olarak randevu almalarını sağlayacağız.
Şehit ve gazi çocuklarının kamu burslarının yanı sıra özel burslardan da faydalanmalarına imkân oluşturacağız.
Şehit ve gazi çocukları, gazi öğrenciler, lise ve dengi öğrenimlerini devlet yurtlarında barınarak tamamlayanlar, devlet koruması altındaki öğrenciler ile anne ve babası hayatta olmayan öğrencilerden yurt ücreti ve depozito almayarak onların daha rahat şartlar altında eğitim görmesini sağlıyoruz
2022'de 33 ülkedeki 89 Türk Şehitliğinin bakımını gerçekleştirerek 21 Şehitliğimizin onarılmasını ve Krakov Şehitlik Anıtının tamamlanmasını sağladık.
Yayına veren:Editör
685 1 12.04.2023
Editör Haberleri
Vali ve Eşi Şehit Aileleri ve Gaziler İle birlikte iftar yaptıYapılan İftarla ilgili Tekirdağ Valilğinden yapılan açıklama şu şekilde Vali Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım, Malkara ilçemizde bir restoranda şehit aileleri, gaziler, gazi aileleri, depremzede vatandaşlarımız ve huzurevi sakinleri ile birlikte iftar yaptı.İftar programına Vali Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım'ın yanı sıra Malkara Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet Çetin, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Maden Tetkik Arama Marmara Bölge Müdürü Afşin Ekmekyapar ve ilçe protokolü katıldı.Vali Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım, iftar programında masaları tek tek ziyaret ederek şehit ailelerinin, gazilerin, gazi ailelerinin ve depremzede vatandaşlarımızın hal ve hatırlarını sorup onlarla sohbet etti.
İftar Fotoğrafları için TIKLAYIN
İftar programında konuşan Vali Yıldırım: “Katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu iftarın düzenlenmesinde emeği geçen Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı iftarlar, hayırlı Ramazanlar diliyorum. İnşallah hep birlikte bayrama sağlıcakla erişiriz. ” dedi.Vali Yıldırım ve protokol üyelerinin davetlileri uğurlamasının ardından iftar programı sona erdi denildi
Yayına veren :Editör
157 0 11.04.2023
Editör Haberleri
Vali 791 Şehit ve Gazi yakınına mektup gönderdiMektupla alakalı Tokat valiliğinden yapılan açıklama şu şekilde Vali Numan Hatipoğlu, ilimiz hastanelerinde şehit yakınları ile gazilere daha etkin ve verimli hizmet sunulacağını belirterek, “Her zaman yanınızdayız.” dedi.Vali Hatipoğlu, Tokat genelinde bulunan 257 şehit yakınına ile 534 gaziye gönderdiği Vefa Mektubu'nda şehit yakınları ve gazilerin ilimizdeki hastanelerden birine başvurduğunda belirlenen yöneticilerin kendilerine yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklarını kaydetti.
Vali Hatipoğlu, mektubunda şu ifadelere yer verdi;
“ “Ey şehit oğlu şehit isteme benden makber”
Sana aguşunu açmış duruyor Peygamber”
Aziz Şehidimizin Kıymetli Ailesi, Değerli Gazimiz;
Ülkemizin bağımsızlığı, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin ebedi varlığı için terör örgütlerine karşı gözünü kırpmadan şahadet şerbetini içen Şehitlerimize ve Kahraman Gazilerimize minnettarız, onları asla unutmayacağız. Sizler bize Şehitlerimizin emanetisiniz. Devletimizin her daim sizlerin yanında olacağından asla şüpheniz olmasın.Sağlık hizmeti sunduğumuz tüm vatandaşlarımız bizim için değerlidir. Ancak; Şehitlerimizin Aileleri ve Kahraman Gazilerimizin yerleri bizlerde çok daha farklıdır. Onlara ne yapsak vefa borcumuzu asla ödeyemeyiz. Devletimiz Şehitlerimizin Aileleri ve Kahraman Gazilerimizin her alanda yanındadır. Sağlık hizmeti alırken de desteğimizin devamının göstergesi olarak, ilimizdeki tüm hastanelerimizde sizlere daha etkin ve verimli hizmet sunabilmek için Valiliğimizce yeni bir uygulama başlattık. Bundan sonraki süreçte Şehitlerimizin Anne, Baba, Eş ve Çocukları ile Gazilerimiz sağlık hizmeti almak için ilimizdeki hastanelerden birine başvurduğunda ekteki listede belirlediğimiz yöneticilerimiz sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır. Siz değerli Şehit Aileleri ve Kahraman Gazilerimiz için ne yapsak azdır.
Selam ve Sevgilerimle…”
06 Nisan 2023
Yayına veren:Editör
90 0 06.04.2023
Editör Haberleri
Şehit Öğretmenin babası vefat ettiKaraman Valiliğinden yapılan açıklama şu şekilde Valimiz Sn. Tuncay Akkoyun, 1993 yılında Tunceli'de şehit olan öğretmen Hamza Çetin'nin babası Hasan Tahsin Çetin'nin Yeni Musallada kılınan cenaze namazına katıldı.Vali Akkoyun Hasan Tahsin Çetin'in ailesine taziyede bulunarak başsağlığı dileklerini iletti.Cenaze törenine İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, İl Jandarma Komutanı Alb. Mustafa Çetinkaya, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Çakır da katıldı.
Yayına veren:Editör
174 0 05.04.2023
Editör Haberleri
Van'da Şehit Yakınları ve Gazilere İftar verildiİftarla ilgili Van Valiliğinden yapılan açıklama şu şekilde Valiliğimiz organizesinde şehit aileleri ve gazilere için iftar programı düzenlendi.Edremit Uygulama Otelindeki program Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua okunmasıyla başladı.Ezanın okunmasıyla Vali Vekili Ahmet Tozlu ile il protokolü davet edilen şehit yakınları ve gazilerle birlikte iftar açtı.Vali Vekili Ahmet Tozlu ve protokol üyeleri iftar programına katılan şehit yakınları ve gazilerle yakından ilgilenerek sohbet edip taleplerini dinledi.İftar programına Vali Vekili Ahmet Tozlu'nun yanı sıra Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Eyüphan Kılıç, Bölge Adliye Mahkeme Başkanı Emirşah Baştuğ, Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Salih Şengöz, Tuşba Kaymakamı Furkan Duman, Vali Yardımcılarımız Adem Bakanlıoğlu, Murat Yayabaşı, Feyza Yılmaz, İpekyolu Kaymakamı İhsan Emre Aydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, 6 Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Kolcu, Van Gölü Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Fırat Aslan ve kurum müdürleri de katıldı.
Yayına veren:Editör
177 0 04.04.2023
Editör Haberleri
Vali'nin katılımı ile Şehitlerimizin Aileleri ve Gazilerimiz İftarda Ağırlandıİftar ile ilgili Batman Valiliğinden yapılan açıklama şu şekilde Valimiz Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanımefendi, Valiliğimiz tarafında Şehitlerimizin Yakınları ve Gazilerimiz onuruna verilen iftar programında şehitlerimizin yakınlarını ve gazilerimiz ağırladı.İftar öncesi masaları tek tek dolaşan Valimiz, iftar programına katılan şehit yakınlarıyla ve gazilerle bir süre sohbet edip sorun ve taleplerini dinledi.İftar programına; Garnizon Komutanı Hv.Tuğg. İhsan Kaplan, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Vali Yardımcısı Murtaza Ersöz, İl Emniyet Müdürü Köroğlu KIRAÇ, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kd. Albay Adem Taşkın kamu kurum yöneticileri, şehit ve gazi dernekleri yöneticileri ile çok sayıda şehit yakını ve gazi katıldı.Programın sonunda katılımcıların Ramazan Ayını tebrik eden Valimiz, katılımlarından dolayı başta şehit yakını ve gaziler olmak üzere herkese teşekkür etti denildi
Yayına veren:Editör
147 0 03.04.2023
Editör Haberleri
2023 Mart Ayı Şehitlerimiz 5 Şehit verdik2023 Mart Ayı içinde Şehit olan Asker,Polis,Korucu,Bekçi ve Sivil Şehitlerimizin Bilgileri Mart ayında 2'si Asker 3'ü Polis olmak üzere 5 Şehidimiz vardır. Şehitlerimizin 1'i Terör 4'ü ise görev şehididir son 4 yıldaki Mart aylarında toplam 46 Şehit verdik Mart ayı Şehitlerimizin 3'ü evli 2'si Bekar, Evli 3 Şehidimizin 5 çocuğu vardı 5 çocuk yetim kaldı. Şehitlerimizin Ayrıntılı bilgilerini öğrenmek için tıklayın.
Son 4 yılda Mart ayındaki Şehitlerimizin bilgileri için
2020 yılı Mart ayında verdigimiz 18 Şehidimizin bilgisi için TIKLAYIN
2021 yılı Mart ayında verdigimiz 12 Şehidimizin bilgisi için TIKLAYIN
2022 yılı Mart ayında verdiğimiz 11 Şehidimiz bilgisi için TIKLAYIN
2023 yılı Mart ayında verdiğimiz 5 Şehidimiz bilgisi için
03.03.2023
Şehit Polis Memuru Hıdır Canoluk TIKLAYIN
04.03.2023
Şehit Polis Memuru Muhammet Tarakçı TIKLAYIN
07.03.2023
Şehit Jandarma Pilot Kıdemli Albay Oğuzhan Adalıoğlu TIKLAYIN
Şehit Piyade Sözleşmeli Er Adem Avunan TIKLAYIN
26.03.2023
Şehit Polis Memuru Mustafa Ata Traş TIKLAYIN
MEKANLARI CENNET OLSUN
Yayına veren: Editör
İnternet Sitemizde kayıtlı 5290'dan Fazla Şehidimizin
Bilgi ve resimlerini görmek için TIKLAYIN
602 0 03.04.2023
Editör Haberleri
Vali İlk iftarı Şehit aileleri ve Gazilerle yaptıİftarla ilgili Antal'ya valiliğindne yapılan açıklama şu şekilde Vali Ersin Yazıcı, Ramazan Ayı'nın ilk orucunu İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen iftar programında şehit aileleri, gaziler, gazi aileleri ve polislerle birlikte açtı.
Vali Ersin Yazıcı, Ramazan Ayı'nın ilk orucunu İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen iftar programında şehit aileleri, gaziler, gazi aileleri ve polislerle bir araya gelerek açtı. İftar programına Vali Yazıcı'nın yanı sıra eşi Hanife Yazıcı, Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Orhan Özdemir, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tuncay Sarıhan, Tugay Komutanı Piyade Albay Kemal Çakıroğlu, İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, Prof. Dr. Ömer Özkan ile şehit aileleri, gaziler, gazi aileleri ve polisler katıldı.Programa katılanlarla yakından ilgilenip sohbet eden Vali Yazıcı ve eşi Hanife Yazıcı Ramazan Aylarını kutlayarak, paylaşmanın önemine vurgu yaptı.İftar yemeği edilen duaların ardından son buldu denildi
Yayına veren:Editör
154 0 26.03.2023
Editör Haberleri
Büyükşehir Belediyesi Şehit mezarlarını 18 Mart'a hazırlıyorYapılan çalışma ile ilgili Eskişehit Büyükşehir Belediyesi Başkanlığındna yapılan açıklama şu şekilde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıl dönümü öncesi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da kent merkezi, tüm ilçeler ve bağlı mahallelerdeki şehit mezarlarını özenle temizleyip çiçeklendiriyor.Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri, Başkan Yılmaz Büyükerşen'in kendilerine verdiği anlamlı görev çerçevesinde kent merkezinde Vişnelik Hava Şehitliği, Kanlıpınar Şehitliği, Asri Mezarlık, Esentepe Mezarlığı, Odunpazarı Mezarlığı, Zincirlikuyu Mezarlığı başta olmak üzere 12 ilçe ve kırsal mahallelerde bulunan kahraman şehitlerimizin mezarlarının bakımını yaparak çiçeklendiriyor.
Yapılan çalışmaları büyük bir ilgiyle takip şehit yakınları, çocuklarının ve büyüklerinin kabirlerine gereken ilgiyi gösteren Başkan Büyükerşen ve personeline teşekkür ettiler.Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, şehit kabirlerinin düzenlemesinin 18 Mart öncesi tamamlanmasıyla kutsal vatan toprakları için canlarını feda eden kahraman şehitlerimize karşı milletimizin vefasını gösterdikleri için mutlu olduklarını söylediler. Şehit mezarları kırmızı beyaz menekşelerle özel güne hazırlanmaya devam ediyor denildi.
Yayına veren:Editör
147 0 16.03.2023
Şehitler
Ceyhun KalyoncuIsparta 38 09.12.2024
Tunahan DağlıIsparta 32 09.12.2024
Mustafa Atakan DutIsparta 35 09.12.2024
Hüseyin İpekIsparta 26 09.12.2024
Taha NergisIsparta 31 09.12.2024
İsmail BaydilliIsparta 48 09.12.2024
Eren KızıldağKuzey Irak 67 02.12.2024
Burak GenişAğrı 56 02.10.2024
Gaziler
Metin KuşKastamonu 190 04.05.2011
Muharrem ÇelikSuriye 143 10.10.2019
Ahmet KarakuşSuriye 128 31.12.2020
Hasan Hüseyin KarataşSuriye 85 13.02.2017
Mehmet DemirtaşKuzey Irak 414 25.10.2022
Osman Sefa TosunKuzey Irak 286 05.09.2022
Umut EşgünoğluKuzey Irak 445 28.11.2022
Bünyamin KocamanKuzey Irak 354 16.10.2022
Çok Okunanlar
Şehit Sayısı 20 Oldu 2 Korucu daha şehit olduŞehit Sayısı 20 Oldu 2 Korucu daha şehit olduŞehit Haberleri 94,272 06.02.2020
Cami İmamı 33 Şehit sonrası ahlaksız paylaşım yaptı serbest bırakıldıManisa'da imam Ali Metin Özyurt'un, İdlib'de 33 askerimizin şehit olması sonrası yaptığı ahlaksız paylaşım büyük tepki gördü. Gözaltına alınan imam, savcılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki bir camide imamlık yapan Ali Metin Özyurt, 27 Şubat'ta Suriye'de 33 şehit verdiğimiz saldırı sonrası skandal bir paylaşıma imza attı.
Özyurt, bir arkadaşının Facebook gönderisine “Asker veya polis olun diye kimse kafamıza silah dayamıyor. Şehadeti göze almayan godoş, anasının dizinin dibinden ayrılmasın. Bırakın ucuz ajitasyonları” şeklinde yorum yaptı.
İĞRENÇ SATIRLAR
Paylaşım yapan E.B'nin, “Kimisi çaresizlikten gidiyor hocam” yorumunu da yanıtlayan imam, şu iğrenç satırlara imza attı: Çaresizlik diye bir mazeret olamaz. Maaşın cazibesine kapılıp, asker veya polis olmayacaksın. Din, vatan, millet sevdan yoksa, bu mesleği seçmeyeceksin. Para için seçtiysen de zırlamayacaksın. Devletin şehit ve gazilere gösterdiği ayrıcalığı başka devletler göstermiyor.Tepkiler üzerine gözaltına alınan Ali Metin Özyurt, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Manisa İl Müftüğü de konuyla ilgili soruşturma başlattı. sözcü -
Son 5 Ayda Suriye'de Şehit olan Askerlerimizin bilgileri için TIKLAYIN
Yayına veren:Editör
Gündem 34,842 03.03.2020
377 Terör Gazisinin Maaşları dün itibariyle KesildiTerörle Mücadelede yaralanıp Gazi olan ve İş hakkı kanunu ile Resmi kurumlarda çalışan v e yasal çalışma süresini tamamladıktan sonra emeklilik hakkı kazanan ve 01.01.2014 Tarihinden önce Emekli olan 377 Terör Gazisinin dün 17.12.2019 itibariyle Emeklilik maaşları kesildi. Türkiye Cumhuriyeti 61.Hükümeti ve Dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Başbakanlığındaki hükümet Aşağıdaki kanunu çıkarmıştır.
İlgili Kanun
2013 / 6495 sayılı kanun - 2 Ağustos 2013 CUMA –
Kabul Tarihi: 12/7/2013 - Sayı : 28726
MADDE 80 – 2330 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “(5434 sayılı Kanunun 18/1/1979 gün ve 2177 sayılı Kanunla değişik 64 üncü maddesinden yararlananlar hariç)” ibaresi çıkarılmış, son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri hükümleri uygulanarak aylık bağlananlara aylık bağlama tarihi itibarıyla sosyal güvenlik kurumlarınca kendi sigortalılığı nedeniyle ödenmekte olan gelir ve/veya aylıkların toplamı, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesi gereğince öğrenim durumuna göre belirlenecek giriş derece ve kademesi ile 30 yıl fiili hizmet süresi esas alınarak mülga hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre hesaplanacak vazife malullüğü aylığının %25 artırımlı tutarından az olamaz ve bu şekilde belirlenen gelir ve/veya aylıklar ilgili sigortalılık hâlindeki aylık artışları dikkate alınarak artırılır. Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamına girenler, aylıklara ilişkin hükümler hariç olmak üzere (d) bendi kapsamına girenlerin malullük hâline bağlı olarak yararlandığı haklardan da aynı esas ve usuller çerçevesinde yararlandırılır. Bu Kanuna veya bu Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre aylık bağlanan maluller ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncı ve mülga 64 üncü maddesi kapsamında aylık bağlanan malullerin, malul sayılmaları sebebiyle aylık bağlandığı tarihten önceki her türlü sigortalılık ve prim ödeme süreleri, iştirakçilik ve fiili hizmet süreleri ile bunların itibari ve fiili hizmet süresi zammı olarak değerlendirilen süreleri, malullük aylığı bağlanmasından sonra geçecek çalışma veya sigortalılık süreleriyle hiçbir sebeple birleştirilemez. Bu şekilde aylık bağlanmasından önce geçen söz konusu süreler; malullük aylığı bağlanmasından sonra geçen sigortalılık ve çalışma sürelerinin tabi olacağı sigortalılık hâli ile mülga 2829 sayılı Kanun uygulaması yönünden dikkate alınmayacağı gibi, sonradan geçen sigortalılık veya çalışma süreleri yaşlılık/emeklilik, malullük ya da ölüm/dul veya yetim aylığı bağlanmasında veya toptan ödeme yapılmasında ilgili mevzuatına göre ayrı bir çalışma veya sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Ancak, bu Kanuna göre aylık bağlandığı tarihten sonra çalışmaya başlayanlardan, aylık bağlandıktan sonraki çalışmaları 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra olanlar için 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümleri uygulanamaz. Yukarıda belirtilen kanunlara göre malullük aylığı bağlanmasına esas alınmış hastalık ya da engellilik hâlleri ve bu hastalık ya da engellilik hallerindeki ilerlemeler, sonradan geçen çalışmalar sebebiyle yaşlılık aylığına hak kazanılması koşullarının belirlenmesinde dikkate alınmaz.”
“Bu madde hükümleri 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi kapsamındakiler ve harp malulleri hakkında da uygulanır.”
MADDE 84 – 2/3/1984 tarihli ve 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun ek 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“EK MADDE 2- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesine ve 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malulü olmaları sebebiyle kendilerine aylık bağlananlara bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla Toplu Konut İdaresince faizsiz olarak kredi verilir. Aynı kanunlar kapsamına giren sebeplerle hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri ile harp veya vazife malullüğü aylığı almaktayken faizsiz kredi hakkından yararlanmaksızın hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri için ise; bir konut ile sınırlı olmak üzere, öncelikle dul eşine, eşi hayatta değilse veya evlenmişse kredi kullanacak çocuklardan en az birisinin yetim aylığı almakta olması kaydıyla aylık bağlanma koşullarına bakılmaksızın talepte bulunan çocuklarına müştereken, bu kişiler bulunmadığı takdirde de öncelikle anaya olmak üzere ana veya babasına konut sahibi yapmak amacıyla Toplu Konut İdaresince faizsiz olarak kredi verilir.
Birinci fıkrada belirtilen haller kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile ilgili mevzuatına göre aylık bağlanan malullerden, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenler de birinci fıkra hükmünden yararlanırlar.
Bu kredinin tavan tutarı, Yüksek Planlama Kurulunca belirlenir. Kredi için yapılacak başvurulara, kredilerin kullandırılmasına, geri ödeme süre ve yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşü alınarak Toplu Konut İdaresince çıkarılan yönetmelik ile belirlenir.”
MADDE 86 – 3713 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“EK MADDE 1- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu kurum ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları, özel kanunla kurulan diğer her türlü kamu kurum ve kuruluşları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarının ve sürekli işçi kadrolarının %2'sini aşağıdaki hükümlerde belirtilen hak sahiplerinin istihdamı için ayırmak ve bu madde hükümleri çerçevesinde İçişleri Bakanlığınca hak sahibi olduğu belirlenerek Devlet Personel Başkanlığına bildirilen ve Başkanlıkça atama teklifi yapılanları atamak zorundadır. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolarına, ilgili mali yılda 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesi kapsamında yapabilecekleri toplam atama sayılarının ne kadarını bu madde kapsamında yapılacak atamalar için ayıracağı ve buna ilişkin diğer hususlar Başbakan onayı ile belirlenir.
Bu madde kapsamında hak sahipliği sonucunu doğuran durumlar aşağıda belirtilmiştir:
a) 5434 sayılı Kanunun mülga 64 üncü maddesi, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrası, bu Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamına girenler hariç olmak üzere 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılanlar,
b) 5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen haller kapsamında vazife malulü sayılan; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının erbaş ve erler dahil askeri personeli ile Emniyet Teşkilatından Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personeli,
c) (b) bendi kapsamına girenler hariç olmak üzere 5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında olanlardan vazife malulü sayılanlar,
ç) 21 inci maddenin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamında vazife malulü sayılanlar, 17/7/2004 tarihli ve 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında aylık bağlananlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybetmiş veya engelli hale gelmiş olanlar ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumuna ait fabrika, işletme, müessese veya bağlı ortaklıklarda görevli olanlardan patlayıcı maddelerin üretimi, incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi sırasında oluşacak patlamalardan dolayı hayatını kaybedenler.
İstihdam hakkından;
a) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi; ana, baba ve kardeşi yoksa eş veya çocuklarından toplam iki kişi; eş veya çocuğu yoksa ana veya babası ile kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi, ana veya babanın bu hakkı kullanmaması durumunda ise bir diğer kardeşi olmak üzere toplam iki kişi,
b) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde sayılan malullerin kendileri veya eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,
c) İkinci fıkranın (c) bendine göre malul sayılanların kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendileri veya kardeşlerinden birisi; hayatını kaybedenlerin ise eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,
ç) İkinci fıkranın (ç) bendine göre engelli hale gelenlerin kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendileri veya kardeşlerinden birisi; hayatını kaybedenlerin ise eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,yararlanır.
Bu madde kapsamında atanacakların, atamalarının yapılacağı kadro veya pozisyonlar için sınavlara ilişkin hükümler hariç olmak üzere ilgili mevzuatında öngörülen nitelik ve şartları taşımaları zorunludur.
Bir başkasının bakımına muhtaç olacak derecede engelli olanlar, birinci fıkrada sayılan kurumlarda görev yapanlar, istihdam hakkını sağlayan olayın meydana geldiği tarihten sonra söz konusu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta iken bu görevinden ayrılmış olanlar ile kırk beş yaşını bitirmiş olanlar istihdam hakkından faydalanamazlar ve bu durumda olanlar yukarıdaki fıkraların uygulanmasında dikkate alınmaz.
Hak sahiplerinden ilköğretim, ortaokul, ilkokul mezunu olanların hizmetli unvanlı kadrolara; ortaöğretim ve yükseköğretim mezunu olanların ise memur unvanlı kadrolara atama teklifleri Devlet Personel Başkanlığınca yapılır. Sözleşmeli personel pozisyonları ve işçi kadrolarına yapılacak atama tekliflerinde ise hak sahiplerinin bu fıkra uyarınca öğrenim durumları itibarıyla atanabilecekleri kadro unvanları dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığınca belirlenen aynı veya eşdeğer unvanlı pozisyon ve kadrolar esas alınır.
Kamu kurum ve kuruluşları bu madde kapsamında atama yapılması amacıyla ayırdıkları %2 oranındaki kadro ve pozisyonların unvan ve sayısını her yılın şubat ve ağustos aylarının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirirler.
Bu madde kapsamında başvuranlardan hak sahibi olanlar İçişleri Bakanlığınca tespit edilerek, liste hâlinde her yılın mart ve eylül aylarının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bildirilenlerin atama teklifleri, kamu kurum ve kuruluşlarının söz konusu münhal kadro ve pozisyonlarına Devlet Personel Başkanlığınca kırk beş gün içinde yapılır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca atama yapılabilecek kadro ve pozisyonların bildirilmemesi veya unvan bazında ihtiyacın karşılanamaması durumunda Devlet Personel Başkanlığınca kapsamdaki kamu kurum ve kuruluşlarının münhal kadro ve pozisyonlarına resen atama teklifi yapılır. Atama işlemlerinin, atama teklifinin kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içinde yapılması zorunludur. Atama emri ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgililere tebliğ edilir. İlgililerin işe başlama sürelerine ve işe başlamama hâlinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Kanunun 62 nci ve 63 üncü maddeleri hükümleri uygulanır. Atama onayı alınmasına rağmen görevine başlamayanlar ile başladıktan sonra herhangi bir sebeple görevden ayrılanlar bu madde kapsamında yeniden istihdam edilemezler. Kamu kurum ve kuruluşları atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucunu, işlemlerin tamamlanmasını takip eden on beş gün içinde Devlet Personel Başkanlığına bildirirler.
Bu maddenin uygulanmasında takip edilecek usul ve esaslar ile diğer hususlar; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının görüşleri alınmak suretiyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde Devlet Personel Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığınca müştereken hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 88 – 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesine birinci ve dördüncü fıkralarından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş, aynı maddenin mevcut ikinci fıkrasında yer alan “malûl, yaşlı,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrasında yer alan “ilgili hükümleri” ibaresi “ilgili diğer hükümleri” ve beşinci fıkrasında yer alan “üçüncü fıkrada” ibaresi “beşinci fıkrada” şeklinde değiştirilmiştir.
“24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun veya 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların; 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesine, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malulü sayılarak aylık bağlananlardan, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin ya da aynı kapsamda aylık almaktayken hayatını kaybedenlerin eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.
Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise %50 indirimli olarak yararlanırlar. Bu fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler altmış ila altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilirler.”
“İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alırlar. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası mülki idare amiri tarafından uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.
İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamında hizmet verecek toplu taşıma araçları, toplu taşıma hizmetlerinin kapsamı ile bu hizmetlerden ücretsiz ve indirimli yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar, Maliye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, İçişleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının görüşleri alınmak suretiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.
1005 sayılı Kanun ve 3292 sayılı Kanun kapsamında vatani hizmet tertibinden aylık bağlananlar ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncı, mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine veya 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesine göre harp veya vazife malullüğü aylığı bağlananların ya da 2330 sayılı Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre aylık bağlananların veya harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile harp veya vazife malullüğü aylığı almakta iken 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin, bu fıkrada sayılan kanunlar veya maddeler gereğince dul ve yetim aylığı bağlananların ikametgâhlarında kullandıkları elektrik enerjisi ücreti %40'tan; belediyelerce tahakkuk ettirilecek su ücreti ise %50'den az indirim içermemek üzere belirlenecek tarife üzerinden alınır.”
MADDE 92 – 5434 sayılı Kanunun ek 77 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ve (b) bendinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı bendin dördüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmış, (c) bendinde yer alan “Sivil iştirakçiler ile” ibaresi “Sivil iştirakçilere uygulanacak azami derece ve kademe, öğrenim durumları ve hizmet sınıfları itibarıyla 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yükselebilecekleri derece ve kademe;” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddeye birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesine ve 2330 sayılı Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malullüğü aylığı üzerinden aylık bağlananların bu aylıkları, aşağıdaki esaslar dahilinde yükseltilir.”
“Astsubaylar ve uzman jandarmalarda yükselinebilecek azami derece ve kademe, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda kendilerine ilişkin aylık gösterge tablosunda belirlenmiş olan en yüksek derece ve kademedir.”
“Bu madde kapsamında yapılacak olan intibak işlemlerinde, 1 Eylül tarihi esas alınır. 1 Eylül tarihi esas alınarak yapılacak olan intibak işlemlerinde, görevde iken yapılan son terfi işleminin üzerinden bir tam yıl geçmemiş olanlar hakkında izleyen yılın 1 Eylül tarihi itibarıyla intibak işlemi yapılır.”
MADDE 93 – 5434 sayılı Kanunun ek 79 uncu maddesinin birinci, dördüncü, altıncı ve onuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesi, 2330 sayılı Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malullüğü aylığı üzerinden aylık bağlananlara, bu madde uyarınca ek ödeme verilir.”
“Birinci fıkrada belirtilen hükümlere göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri, birinci derece malullere uygulanan gösterge üzerinden; aynı sebeplerle malullük aylığı almakta iken ölenlerin dul ve yetimleri ise malullerin hayatta iken maluliyet derecelerine göre yararlandıkları gösterge üzerinden ve sosyal güvenlik kanunlarına göre dul ve yetim aylığı aldıkları süre ile sınırlı olarak ek ödemeden yararlanır. Dul ve yetim sayısının bir kişiden fazla olması hâlinde, verilecek ek ödeme hak sahipleri arasında eşit olarak paylaştırılır.”
“Birinci fıkrada belirtilen hükümlere göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin, aynı sebeplerle malullük aylığı almakta olanların veya bunlardan ölenlerin çocuklarına her ay için; ilköğretimleri sırasında (1.250), ortaöğretimleri sırasında (1.875) ve yükseköğretimleri sırasında (2.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda eğitim ve öğretim yardımı yapılır. Bu yardımlar, yılda bir kez olmak üzere, bulunulan yılın Eylül ayında geçerli olan memur aylık katsayısına göre hesaplanarak 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında ve öğrenim durumunu gösterir belge ile birlikte yapılacak talep tarihindeki öğrenim seviyesi esas alınmak suretiyle toptan ödenir. 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi kapsamında faaliyet gösteren özel eğitim okullarında eğitim alanlar da bu fıkranın durumlarına uygun hükümlerinden yararlanırlar.”
“Birinci fıkrada belirtilen haller kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile ilgili mevzuatına göre aylık bağlanan malullerden, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları sebebiyle ödenmekte olan aylıkları kesilenler de yukarıdaki esaslar dahilinde ek ödeme ile eğitim öğretim yardımından yararlanırlar.”
MADDE 95 – 5434 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 225- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesine ve 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp malullüğü veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olanlar ile bunlardan aylık almakta iken ölenlerin veya anılan madde ve kanunlara göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri; bu maddeyi düzenleyen Kanunla ana ve babalara aylık bağlanabilmesine ilişkin olarak bu Kanunun 72 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan değişikliklerin, bağlanmış olan aylıkların intibak suretiyle arttırılmasına ilişkin ek 77 nci maddesinde yapılan değişikliklerin, ek ödeme ve eğitim öğretim yardımı verilmesine ilişkin olarak ek 79 uncu maddesinde yapılan değişikliklerin durumlarına uygun hükümlerinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki döneme ilişkin olarak herhangi bir fark ödenmeksizin ilgili maddelerde belirlenmiş olan usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılırlar.
Ek 79 uncu madde kapsamında ek ödemenin beş katı tutarında yardım yapılmış olması hâlinde, bu ödemenin yapıldığı beşinci yılı takip eden ödeme dönemine kadar bir süre geçmedikçe bu maddeyi düzenleyen Kanunla ek 79 uncu maddenin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklikten dolayı ödeme yapılmaz. Beş yıllık dönemin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dolmuş olması hâlinde geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.
72 nci maddenin dördüncü fıkrasının birinci cümlesinde bu Kanunla yapılan değişiklik neticesinde, aylık bağlama şartları yeniden düzenlenen kişiler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bağlanmış olan aylıkları sebebiyle açtıkları davalardan feragat etmeleri hâlinde; kendilerine çıkarılmış olan borçların faize ilişkin kısmı terkin olunur, anaparaya ilişkin kısmı ise beş yıla kadar taksitlendirilir ve haklarındaki mevcut dava ve icra takiplerinden vazgeçilir. Aylık taksit tutarının kişinin gelirinin dörtte birini aşması hâlinde taksit süresi uzatılır. Ancak, adlarına borç çıkartılmış olanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra vefat edenlerin vefat tarihi itibarıyla borçlarının kalan kısmı; önceden vefat edenlerin ise bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla borçlarının kalan kısmı tahsil edilmez ve haklarında bu amaçla dava veya icra takibi bulunması hâlinde bunlardan vazgeçilir.”
MADDE 96 – 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin birinci ve ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri veya 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malullüğü aylığı bağlanmış malullerden, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmez.”
MADDE 97 – 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesi ile onbeşinci fıkrasının (a) ve (d) bentlerinin birinci cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Ancak, harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre veya 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesine göre vazife malulü olduğuna karar verilenlerden, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenlere ise görevden ayrılmalarına ve başkaca bir müracaata gerek kalmaksızın sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.”
“5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi hükmü saklı kalmak kaydıyla vazife malûllüğü aylığı bağlanmış olanlardan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmaya başlayanların aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilir ve bunlar hakkında uzun vadeli sigorta kolları uygulanır.”
“Harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre veya 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesine göre vazife malulü olduğuna karar verilenlerden, sınıf veya görev değiştirerek 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmaya devam edenler hakkında uzun vadeli sigorta kollarının uygulanmasına devam edilir.”
Kanunun Tamamı İçin TIKLAYIN
Yayına veren: Editör - Özel Haber
Editör Haberleri