Gazi Haberleri [619]
Gazi Haberleri
Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında gazilere saygısızlıkBursa'nın Gemlik ilçesinde Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında, gazilere protokolde yer gösterilmedi. Gaziler Derneği Başkanı Kadir Tan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Duran'ın "Buraya kaymakam ve siyasiler oturacak" diyerek kendilerini protokol sıralarından kovduğunu ileri sürdü.Gemlik ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyetin 100 yılı kutlamalarında, gazilere protokolde yer gösterilmedi. Yaşananları anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Gemlik Gaziler Derneği Başkanı Kadir Tan, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Duran'ın kendilerini protokol sıralarından kovduğunu ileri sürdü.İlçede, 13 yıldır Gaziler Derneği Başkanlığı görevini yürüten Tan, yaşananları şöyle anlattı:“Gemlikli gazilerimiz, silah arkadaşlarımız ile birlikte Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına tüm programlarda olduğu gibi katılım sağladık. Ancak, protokol sıralarında bize yer ayrılmadığı gibi yer de gösterilmedi. Biz de boş sandalyelere oturduk.
Törenin başlamasına az zaman kala, İlçe Milli Eğitim Müdürü Duran, oturduğumuz yerden, ‘Buraya kaymakam ve siyasiler oturacak' diyerek kaldırdı. ‘Peki biz nereye oturacağız? Bize yer gösterin, gazi arkadaşlarımızın hepsi 70 yaşında nasıl kaldırayım?' deyince, ısrarla ‘Kaymakam nereye oturacak?' dedi. Ardından toplu halde tören alanını terk ettik.” sözcü
194 0 30.10.2023
Gazi Haberleri
Özel Harekatın Gazi Polisleri 19 Eylül'de duygularını anlattıPolis Özel Harekat gazileri, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde terör örgütlerine karşı verilen kahramanca mücadelelerde gazi olmanın gururunu ilk günkü gibi yaşıyor. Kutsal saydığı vatan toprağı için, toplum huzur ve güvenliğini sağlamak adına canını vermeye hazır olan özel harekat gazileri, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla duygularını anlattı. Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2015'de terörle mücadelede iki bacağını kaybeden 54 yaşındaki Ömer Kula, kutsal saydığı vatan toprağı için canını vermeye her zaman hazır olduğunu söyledi.Kula, "Bu vatan için iki bacağımı feda ettim. Mevzu bahis vatansa gerisi bizim için teferruattır. Vatanımız için her daim her görev hazırız. Önemli olan Türk milletinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet daima muzaffer olmasıdır." dedi27 Mart 2016'da "Çukur olayları" sırasında Mardin'in Nusaybin ilçesinde teröristlerle çıkan yakın alan çatışmasında yaralanan 53 yaşındaki Cengiz Gönültaş ise gazi olmanın gururunu yaşadığını dile getirdi.
Gönültaş, "Vatan varsa biz varız. Bayrağımız varsa, ezanımız susmuyorsa varız. Bizler bu ülke için gazi de oluruz, şehit de oluruz." ifadelerini kullandı. Vatani görevini en iyi şekilde yerine getirmek için gözünü kırpmadan ailesinden, sevdiklerinden kilometrelerce uzağa gitmeyi göze alan 60 yaşındaki Ahmet Özdemir ise 1991'de Muş'ta görev sırasında teröristlerle girilen çatışmada ağır yaralandığını ifade etti.Özdemir, Tedavi gördüğü sırada düşündüğü tek şeyin görevine geri dönmek olduğunu anlatarak, "2004'te gazilikten emekli oldum. Vatanın birliği ve bütünlüğü için, bayrak için şu an aynı görev olsa yine yaparım. Vatandaşları huzur ve güven içinde görmek bana mutluluk veriyor." şeklinde konuştu. Diyarbakır'daki görevi sırasında "Gazi" unvanını aldığını anlatan 46 yaşındaki Veli Oflaz da "Gazilik manevi bir duygu. Bu ülke için birçok şehit verildi. Allah da bize gaziliği nasip etti. Bu ülke için her zaman kanımın son damlasına kadar savaşmaya da hazırım." diye konuştu.
Vatan ve bayrak sevgisinin her şeyin üstünde olduğunu aktaran 33 yaşındaki Gazi Koray Tuncer de "Arkadaşlarımızla her zaman vatan, millet bayrak şuuruyla hareket ettim. Yaralandığım zaman bile o an tek aklımda olan bu ve arkadaşlarımın ne durumda olduğuydu kendimden önce onları düşünüyordum." dedi. Gaziliği, şehitlikten sonra en onurlu ve en şerefli rütbe olarak gördüğünü dile getiren 53 yaşındaki Veli Murat Taşlı da Türk milletinin varlığının her şeyin üzerinde olduğunu vurguladı. Taşlı, bu uğurda görev yaptıklarını ve her zaman yapmaya hazır olduklarını söyledi.
"Tek kaygımız vatanın bekası"
Vatan uğruna her zaman canlarını seve seve vereceklerini aktaran 57 yaşındaki Gazi Nesip Saz ise "1999'da Hakkari Yüksekova'da terör saldırısında gazi oldum. Vatanın bekası için gazi olduk, gerekirse canımızı bile veririz. Tek kaygımız vatanın bekası." ifadesini kullandı. Toplumun huzuru ve barışı için mücadele ettiklerini ve bundan dolayı gurur duyduklarını dile getiren 57 yaşındaki Gazi Aydın Şendere ise şöyle konuştu:
"2015'de Şırnak merkezde Çukur operasyonlarında yaralanarak gazi oldum. İnsanların mutlu ve huzurlu bir şekilde gezmesi bizi mutlu ediyor. Onların içinde gezerken bazı şeylere vesile olduğumuzu bilmek bize onur ve gurur veriyor." ifadelerini kullandı.
"Herkese nasip olmaz"
Gazi ve şehitliğin yüce bir makam olduğunu ve herkese nasip olmayacağını aktaran 51 yaşındaki Halil Arı da "28 Şubat'ta Çukur olaylarında Mardin'in Nusaybin ilçesinde yaralandım, gazi oldum. Bizler bu vatan ve millet için her zaman seve seve gazi ve şehit olmaktan gurur duyarız." dedi. Gazilik sıfatını taşımaktan gurur duyduğunu belirten 50 yaşındaki Gazi Yavuz Aksu ise "2000'de Şırnak'ta gazi oldum, her zaman bu vatanın huzuru ve güvenliği için canımızı ortaya koyduk yine aynı durum olursa gözümüzü kırpmadan yine aynı şeyleri yaparız." şeklinde konuştu. bengütürk
189 0 19.09.2023
Gazi Haberleri
Gaziye insanlık dışı muameleye Valilik soruşturma başlattıSosyal medyada ve haber sitelerinde yer alan “Gazilerimize insanlık dışı muamele” başlıklı paylaşımların ardından harekete geçen Aksaray Valiliği olayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi Aksaray Valiliği, “Gazilerimize insanlık dışı muamele” iddialarının ardından harekete geçerek soruşturma başlatıldığını duyurdu.Bazı sosyal medya hesapları ve haber sitelerinde yer alan “Gazilerimize insanlık dışı muamele” başlıklı paylaşımlarının ardından harekete geçen valilik kamu görevlileri hakkında adli ve idari tahkikat başlatıldığını bildirdi.
Terör Gazisine karkolda ters kelepçe video TIKLAYIN
“GÖREVLİ KAMU ÇALIŞANLARI HAKKINDA TAHKİKAT BAŞLATILDI”
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 21 Ağustos'ta yaşanan olayla ilgili bugün bazı sosyal medya hesaplarından ve haber sitelerinden “Gazilerimize insanlık dışı muamele” başlıklı paylaşımların yapıldığı vurgulandı.
513 0 26.08.2023
Gazi Haberleri
Kore Gazisi kilisede düzenlenen törenle defnedildiKore Gazisi Vasil Bokuman, Arnavutköy Profitis İlias Kilisesinde düzenlenen askeri tören ile son yolculuğuna uğurlandı. Bokuman'ın arkadaşı, "Kore dönüşünde 'Ayla' benzeri bir olayla karşılaşmıştı. Koreli bir çocuğu bavuluna koyup, gemiyle Türkiye'ye getirmek isterken yakalanmıştı" dedi.94 yaşında yaşlılığa bağlı hastalıkları nedeniyle ölen Kore gazisi Vasil Bokuman,Beşiktaş Arnavutköy'de bulunan Profitis İlias Kilisesi'nde tören düzenlendi. Vasil Bokuman'ın tabutu Türk bayrağı ile sarıldı. 1950 yılında, 1'inci Kore Tugayı Topçu Taburunda, savaşın önemli Komutanlarından Üsteğmen Mehmet Gönenç'in askerlerinden olan Vasıl Bokuman'ın cenaze törenine Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Woo Sung Lee, İstanbul Garnizon Komutanlığı adına Tuğgeneral İlker Öztürk, Gaziler Derneği üyeleri ve çok sayıda askeri personel katıldı. Tören sonrası Kore Gazisi Vasil Bokuman'ın cenazesi defnedilmek üzere Profitis İlias Rum Ortodoks Mezarlığı'na götürüldü. Tören sonrası konuşan Kore gazisi Zafer Murat Çetintaş, “Diğer Kore gazilerimiz gibi önemli. Çünkü onun bir tarafı da Ortodoks olmasıydı. Bu ülkenin yurttaşlarından biriydi ve bu ülkeyi çok seviyordu. ‘Ben öz Türk'üm.' diyordu. Ortodoks olması bir şey ifade etmiyordu. Kore'de Türkler için Türklerle birlikte savaştılar. Yaşadığı birçok şeyi bana anlatıyordu, bunlardan en önemlisi Kore dönüşünde ‘Ayla' benzeri bir olayla karşılaşmıştı. Koreli bir çocuğu bavuluna koyup, gemiyle Türkiye'ye getirmek isterken yakalanmıştı. Yakalandığında da Ankara ve İstanbul'da ne yapacaklarını düşünürlerken 1950'li yılların Yunan Kraliçesi o çocuğu himayesine aldı ve bir yaşamı kurtarmış oldu. O çocukla da zaman zaman görüşüyorlardı. Kendisi aynı zamanda Yunanistan vatandaşıydı, orada da bir süre yaşayıp oradan da emekli olmuştu. Kunu-ri ve Kumyangjang savaşında savaşmış onurlu bir askerdi. Meşhur topçu Mehmet Üsteğmen'in birliğinde bir kaybolan arkadaşını arama talimatı verilen ve geriye o arkadaşını aramaya giderken Mehmet Üsteğmen, Kuzey Kore tarafından kuşatılınca buranın bombalanması gerektiğini ifade edip kendisi, askerleri ve Kuzey Korelilerle birlikte bombalanma emrini verince hepsi vefat etti. Ancak Vasil, arkadaşını aramak için geri döndüğü için kurtulmuştu. Bu nedenle her zaman ‘Ben geriye arkadaşımı aramaya gitmeseydim. Ben de yok olup gidecektim' derdi” diye konuştu.
‘SİZ ASKERLİK Mİ YAPTINIZ, BİZ NELER GÖRDÜK'
Bokuman'ın yeğeni Sofia Özer Bokuman ise, “Yaşadıklarını, her şeyi anlatırdı bize. Çok iyi neşeli bir insandı. Benim oğlum askere gidecekti, Çanakkale'de ona ‘Siz askerlik mi yaptınız, biz neler gördük.' diye hep anlatırdı” dedi.Cenaze törenine katılan İstanbul Kore Cumhuriyeti Başkonsolosu Woo Sung Lee de, “İlk önce yakınlarına baş sağlığı dilemek istiyoruz. Kore savaşı zamanında Türkiye Kore'ye yaklaşık 20 bin genç asker göndermişti. Ve Kore'de özgürlük için, demokrasi için, bizim için savaşmıştı. O yüzden Türkiye bizim için en önemli kardeş ülkedir, kan kardeşidir. Biz Kore halkı olarak, Türk gençlerinin bizim için verdiği bu yüce fedakarlığı hiçbir zaman unutmadı ve ileride de hiçbir zaman unutmayacağız” şeklinde konuştu. Sözcü
177 0 09.08.2023
Gazi Haberleri
Saldırıda yaralanan Gazinin durumu iyiye gidiyorTürkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak'ta bölücü terör örgütüne karşı yürütülen operasyonda yaralanan Astsubay Çavuş Fatih Çetin'in sağlık durumunun iyiye gittiğini kaydetti.Geçtiğimiz günlerde Kuzey Irakta bölücü terör örgütü ile mücadele esnafında EYP patlaması sonucu yaralanan Asb. Çvş. Fatih Çetin'e moral ziyareti gerçekleştirildi. Başkan Kumartaşlı, beraberinde Dernek Dinar temsilcisi Gazi Hasan Ceylan ve şehit babaları Fuat Saraç, Süleyman üye ile birlikte Dinar'lı olan yaralı Çetin'i ziyaret ettiler. GATA araştırma hastanesinde tedavisi süren Çetin'e geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Kumartaşlı ve beraberindekiler, hem gazi Çetin'i hem de ailesini teselli ettiler. Ziyaret hakkında bilgi veren Başkan Kumartaşlı, “GATA Araştırma Hastanesinde Tedavi altında olan gazimizi, şehit babalarımız ve Ceylan ile ziyaret ettik. Gazimiz ayakta, morali yerinde, daha iyi olacak inşallah” dedi.
176 0 06.08.2023
Gazi Haberleri
Gazinin dügününe Protokol üyeleride katıldıGazinin düğününe Protokol üyeleride katıldı
104 0 10.07.2023
Gazi Haberleri
Gazi Asker Şehitlikte görev yapıyorIsparta'da vatani görevini yaparken mayın patlaması sonucu görme kaybı yaşayan Yavuz Erzincanlı, Erzurum'daki Karskapı Şehitliği'nde titizlikle görev yapıyor. Şehitlikteki bakım onarım çalışmalarını yürüten Erzincanlı, bayrakları kontrol ediyor ve şehit yakınlarıyla ilgileniyor. Kendisine şehitlikte çalışma fırsatı veren Büyükşehir Belediye Başkanı'na teşekkür eden Erzincanlı, vatan aşkıyla hizmet etmeye devam edeceğini belirtti.Palandöken ilçesinde yaşayan evli ve 4 çocuk sahibi 62 yaşındaki Yavuz Erzincanlı, 1985'te Isparta'da vatani görevi esnasında gittikleri Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde mayın patlaması sonucu yüzde 50 görme kaybı yaşadı.Gazi olan ve sonraki süreçte farklı sektörlerde çalışan Erzincanlı, yaşamının geri kalan kısmında şehitlerin manevi hatırasına hizmet etmek için 1 yıl önce Erzurum Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı olarak, Karskapı Şehitliği'nde göreve başladı.
Kabirleri sulamadan otları biçmeye kadar şehitlikte gereken bakım onarım çalışmalarını yaz kış sürdüren Erzincanlı, şehitlikteki yaklaşık 250 bayrağı, her gün tek tek kontrol ediyor, lekelenen ve yıprananları elleriyle yıkayarak özenle koruyor.Şehit yakınlarıyla da yakından ilgilenen Erzincanlı, kendisine şehitlikte çalışma fırsatı veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e teşekkür etti.Erzincanlı, şehitlikte çalışmaktan mutluluk duyduğunu ve elinden geldiği kadar iyi bir şekilde hizmet ettiğini söyledi.61 yaşından sonra şehitlikte çalışmanın kendisine huzur verdiğini dile getiren Erzincanlı, vatan aşkıyla Allah ömür verdiği müddetçe hizmet edeceğini belirtti.Erzincanlı, buradaki kuş suluklarını doldurmadan diktiği ağaçları sulamaya, kabir mermerlerinin tozlarını silmeden bayrakları kontrol etmeye kadar birçok işi yaptığını söyledi.
"Burada 159 şehit, 1 gazi olmak üzere 160 kişiyiz"
Karskapı Şehitliği'nde 159 şehit mezarı olduğunu bildiren Erzincanlı, "Buraya ziyarete gelenler bana 'burada kaç şehit var' diye soruyor. Ben de 159 şehit, 1 gazi olmak üzere 160 kişiyiz diyorum. Elimden geldiği kadar burada yatan mübareklere hizmet ediyorum. Helali hoş olsun. Onlara ne yapsak azdır." şeklinde konuştu.Yaz kış demeden görevini layıkıyla yerine getirmeye çalıştığını vurgulayan Erzincanlı, şunları kaydetti:"Tüm bayrakları her gün tek tek kontrol ediyorum. Malum çok fazla ağaç var. Ağaçlarda yuva yapan kuşlar, devamlı bayraklara bir şeyler döküyor. Ben de lekeli gördüklerimi temizliyorum. Bendeki bayrak aşkı çok ayrı bir duygu. Şehitlerimizin kanı ile sulanan ve rengini alan bayrağa ve şehitlere hizmet edeceğim ki onların şefaatlerinden faydalanayım."Vatandaşlardan özel günlerde şehit aileleri ve gazileri ziyaret etmelerini isteyen Erzincanlı, "Allah nasip etti bu yaşta şehitlerimize hizmet ediyorum. Bundan gurur duyuyorum. İnşallah ömrüm olduğu sürece de burada hizmet edeceğim." ifadelerini kullandı.
"Bir süre sonra gözlerimin içe bakan kısmı açıldı"
Gazi olduğu 38 yıl önceki patlamayı anlatan Erzincanlı, birini kendisinin kullandığı 10 araçla göreve giderken mayının patlaması sonucu araçlarının şarampole devrildiğini belirtti.Patlamanın ardından yaklaşık 1,5 yıl hastanelerde tedavi gördüğünü anlatan Erzincanlı, "15 gün yoğun bakımda kaldım. Uyandığımda gözlerimin görmediğini fark ettim. O an 'Allah'ım ben bu vaziyette Kur'an okuyamam, buna çok üzülüyorum' dedikten kısa bir süre sonra gözlerimin içe bakan kısmı açıldı." dedi.
227 0 01.07.2023
Gazi Haberleri
Komutan depremde ailesini kaybeden Gaziyi ziyaret ettiOsmaniye İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Can Altundarak ve eşi Yasemin Altundarak, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde eşi ve 4 çocuğunu kaybeden 45 yaşındaki Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Osmaniye Şube Başkanı Gazi İsmail Kaba'ya taziye ziyaretinde bulundu. Albay Altundarak, daha sonra deprem şehitlerinin mezarlarını ziyaret ederek, dua edip karanfil bıraktı.Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde, 1996 yılında Hakkari Yüksekova'da bölücü terör örgütüyle girilen silahlı çatışmada Gazi olan, Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Osmaniye Şube Başkanı İsmail Kaba'nın eşi Şenay (43) ile çocukları Durmuş Ali (21), Özlem (19), Fatma Sena (17) ve Furkan (14) enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Can Altundarak ve eşi Yasemin Altundarak, deprem sonrası tedavisinin ardından Kırıklı köyüne yerleşen Gazi İsmail Kaba'ya taziye ziyaretinde bulundu. Albay Altundarak, daha sonra ise yine köy mezarlığında bulunan Gazi Kaba'nın eşi ve çocuklarının mezarlarını ziyaret ederek dua edip, karanfil bıraktı. Başkan İsmail Kaba, İl jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Can Altundarak ve eşine nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.
106 0 02.06.2023
Gazi Haberleri
33 askerin Şehit edildiği olayda gazi olan Asker aileme Şehit olduğum haberi gitmişBingöl'de 24 Mayıs 1993'te usta birliklerine giderken PKK'lı teröristlerce otobüsten indirilip sivil ve silahsız olarak Şehit edilen 33 Asker törenle anıldı. Olayda gazi olan Er Erkan Omay, PKK'lı teröristlerce işkenceye maruz kaldığını ifade ederek, “30 yıl geçmesine rağmen aynı dün gibi. Tarayan PKK'lıların çoğunluğu hep çocuktu, örgütten çıkamasınlar diye özelikle bunu yaptılar. Ben kaçmayı denedim, başaramadım. Sonra 30-35 yaşlarında kirli sakallı bir PKK'lı bana işkence yaptı. Ben ölmeden benim şehit haberim aileme gitmişti. Ağır bir travma yaşadık” dedi.Bingöl-Elazığ kara yolu Bilaloğlu köyü mevkisinde, 24 Mayıs 1993'te sivil ve silahsız şekilde otobüsle usta birliklerine seyahat ederken, PKK'lı teröristler tarafından pusuya düşürülüp, araçtan indirilen 33 Asker kırsalda Şehit edildi. Şehit askerlerin anısına, 11 yıl önce saldırının yapıldığı Bingöl-Elazığ kara yolunun 13'üncü kilometresindeki Anıttepe'de temsili mezarlardan oluşan anıt yapıldı. 33 şehit, olayın yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı. Törene Vali Kadir Ekinci, İl jandarma Komutanı Kıdemli Albay Gökhan Şahin, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Şehit Aileleri Gaziler ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Vahap Baysal, şehit yakınları, gaziler ve bölge halkı katıldı. İl Müftüsü Mustafa Topal'ın ettiği duaların ardından şehitlerin temsili mezarlarına karanfil bırakıldı.33 asker olayında teröristlerce alıkonulan Adanalı Gazi Erkan Omay (57), olayı gerçekleştirenlerin çoğunun çocuk yaşta olduğunu ifade ederek, “30 yıl geçmesine rağmen aynı dün gibi fakat 30 yıl öncekiyle şimdiki arasında çok fark gördüm. Biz geldiğimiz zaman şu yollar çok dardı. İki araba yan yana zor geçiyordu. Bizi indirip kol kola girmemizi söylediler. Kol kola girdik, tarayacaklardı sonradan vazgeçtiler. Aramızda bulunan askerlerden biri kaçmayı denedi, onu vurdular. Dağlık yerde bizi üç gruba ayırdılar. İki grubu kuşuna dizdiler. Ondan sonra askeri helikopterler taramasın diye bizleri rehin tuttular. İlk durdurduklarında 50 kişi olan PKK'lı sayısı, gece 300-350 kişiye çıktı. Gece olduğunda her taraftan PKK'lı geliyordu. Tarayan PKK'lıların çoğunluğu hep çocuktu, örgütten çıkamasınlar diye özelikle bunu yaptılar. Ben kaçmayı denedim, ancak kaçamadım. Sonra 30-35 yaşlarında kirli sakalı bir PKK'lı bana işkence yaptı. Orada ellerimizi tekrar bağladılar, daha sonra çatışma çıktı ve kurtulduk. Bizim kendi askerimiz ve ailemiz bizim şehit olduğumuzu biliyorlardı. Ben ölmeden benim şehit haberim aileme gitmişti. Fakat ben o sırada ellerindeydim. Ağır bir travma yaşadık. Allah kimseye yaşatmasın” diye konuştu.Törenin şehitleri unutmamak adına yapıldığını belirten Şehit Aileleri Gaziler ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Vahap Baysal, “Şehitler vurulunca değil, unutulunca ölürler. Bizler de şehitlerimizi unutmamak ve unutturmamak için her yıl 24 Mayıs'ta burada anma programı düzenliyoruz. Anma programı yaparken asla acıları tazelemek amacında değiliz. Buradaki amacımız Türkiye'mizin geçmiş olduğu o kaotik ve karanlık günleri genç nesillerimize hatırlatmak ve ülkemizin nereden nereye geldiğini anımsatmaktır. Amacımız, ülkemiz için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi unutmadığımızı ve unutmayacağımızı bir kez daha tüm dünyaya haykırmak, aziz ruhlarına Fatihalar okumaktır. Allah'a şükürler olsun ki biz Bingöl halkı olarak şehitlerimize, ailelerine ve gazilerimize her zaman sahip çıktık ve ne pahasına olursa olsun bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
251 0 24.05.2023
Gazi Haberleri
Gazilere ödenen aylıklar asgari ücret seviyesine çıkarılıyorÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis'e sundukları çalışmada gazilere ödenen aylıkları asgari ücret düzeyine çıkardıklarını ve aylık farklılıklarını ortadan kaldırdıklarını bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı Meclis'e sunduğumuz çalışmayla gazilerimize ödenen aylıkları asgari ücret düzeyine çıkarıyoruz.Düzenlememizle gazilerimiz arasındaki aylık farklılıklarını da ortadan kaldırıyoruz.Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlettir ve vatana fedakarca hizmet etmiş gazilerimizin yanındadır.
Kanun teklifinin içeriği
İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Teklif ile, Türk vatandaşlarından; Millî Mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş bulunan, Kore Harbi'nde fiilen savaşa katılmış olan veya Kıbrıs Barış Harekâtlarına fiilen katılmış olanlar ile bu kişilerin vefatları hâlinde dul eşlerine ve 3292 sayılı Kanun kapsamında aylık alan tüm gazilere asgari ücretin net tutarında aylık bağlanması; Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları ve Yargıtay ve Danıştay üyelerinin özlük haklarının Anayasa Mahkemesi Başkan veya üyeleri ile aynı olacak şekilde yeniden düzenlenmesi; deprem, yangın, sel gibi afetler ve tehlikeli salgın hastalıkların ortaya çıkmasının önlenmesi veya bunlarla mücadele edilmesi ile meydana gelen zararların giderilmesinde yaptığı çalışmalar ya da sunmuş olduğu katkılarla üstün feragat, fedakârlık, başarı ve yararlık gösteren Türk vatandaşlarına Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası verilmesi; kamuda çalıştırılan geçici işçilerin çalıştırılabilecekleri sürenin on bir ay yirmi dokuz güne çıkarılması ve deneyim sahibi oldukları mevcut iş yerlerinde kıdem süresi esasına dayalı olarak sürekli işçi olarak istihdam edilebilmeleri; yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emekliler ve hak sahiplerine ödenen aylık asgari ödeme tutarının 7.500 TL'ye yükseltilmesi; 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara Ramazan ve Kurban Bayramlarında ödenmekte olan bayram ikramiyelerinin 2.000 TL'ye çıkarılması; kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen uzman tabip ve tabip kadro veya pozisyonlarında bulunan personel arasında ücret dengesinin sağlanmasına yönelik olarak ilave ödeme yapılması; 31/12/2012 tarihi ve öncesi döneme ilişkin işsizlik ödeneğinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden tahsil edilmemiş olanların terkin edilmesi amaçlanmaktadır.
249 0 27.03.2023
Şehitler
Şeyda Yılmazİstanbul 95 22.09.2024
Mehmet Fatih ÇangırOrdu 57 18.09.2024
Muhammed Emin ÖnkKuzey Irak 122 20.08.2024
Serkan SayinKuzey Irak 66 12.01.2024
Gökhan DelenKuzey Irak 70 12.01.2024
Samet AslanKuzey Irak 56 11.01.2024
Bahadır CanbulatEge Denizi 100 11.01.2024
Ahmet ArslanKuzey Irak 91 23.12.2023
Gaziler
Metin KuşKastamonu 190 04.05.2011
Muharrem ÇelikSuriye 143 10.10.2019
Ahmet KarakuşSuriye 128 31.12.2020
Hasan Hüseyin KarataşSuriye 85 13.02.2017
Mehmet DemirtaşKuzey Irak 414 25.10.2022
Osman Sefa TosunKuzey Irak 286 05.09.2022
Umut EşgünoğluKuzey Irak 445 28.11.2022
Bünyamin KocamanKuzey Irak 354 16.10.2022
Çok Okunanlar
Şehit Sayısı 20 Oldu 2 Korucu daha şehit olduŞehit Sayısı 20 Oldu 2 Korucu daha şehit olduŞehit Haberleri 94,242 06.02.2020
Cami İmamı 33 Şehit sonrası ahlaksız paylaşım yaptı serbest bırakıldıManisa'da imam Ali Metin Özyurt'un, İdlib'de 33 askerimizin şehit olması sonrası yaptığı ahlaksız paylaşım büyük tepki gördü. Gözaltına alınan imam, savcılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki bir camide imamlık yapan Ali Metin Özyurt, 27 Şubat'ta Suriye'de 33 şehit verdiğimiz saldırı sonrası skandal bir paylaşıma imza attı.
Özyurt, bir arkadaşının Facebook gönderisine “Asker veya polis olun diye kimse kafamıza silah dayamıyor. Şehadeti göze almayan godoş, anasının dizinin dibinden ayrılmasın. Bırakın ucuz ajitasyonları” şeklinde yorum yaptı.
İĞRENÇ SATIRLAR
Paylaşım yapan E.B'nin, “Kimisi çaresizlikten gidiyor hocam” yorumunu da yanıtlayan imam, şu iğrenç satırlara imza attı: Çaresizlik diye bir mazeret olamaz. Maaşın cazibesine kapılıp, asker veya polis olmayacaksın. Din, vatan, millet sevdan yoksa, bu mesleği seçmeyeceksin. Para için seçtiysen de zırlamayacaksın. Devletin şehit ve gazilere gösterdiği ayrıcalığı başka devletler göstermiyor.Tepkiler üzerine gözaltına alınan Ali Metin Özyurt, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Manisa İl Müftüğü de konuyla ilgili soruşturma başlattı. sözcü -
Son 5 Ayda Suriye'de Şehit olan Askerlerimizin bilgileri için TIKLAYIN
Yayına veren:Editör
Gündem 34,794 03.03.2020
377 Terör Gazisinin Maaşları dün itibariyle KesildiTerörle Mücadelede yaralanıp Gazi olan ve İş hakkı kanunu ile Resmi kurumlarda çalışan v e yasal çalışma süresini tamamladıktan sonra emeklilik hakkı kazanan ve 01.01.2014 Tarihinden önce Emekli olan 377 Terör Gazisinin dün 17.12.2019 itibariyle Emeklilik maaşları kesildi. Türkiye Cumhuriyeti 61.Hükümeti ve Dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Başbakanlığındaki hükümet Aşağıdaki kanunu çıkarmıştır.
İlgili Kanun
2013 / 6495 sayılı kanun - 2 Ağustos 2013 CUMA –
Kabul Tarihi: 12/7/2013 - Sayı : 28726
MADDE 80 – 2330 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “(5434 sayılı Kanunun 18/1/1979 gün ve 2177 sayılı Kanunla değişik 64 üncü maddesinden yararlananlar hariç)” ibaresi çıkarılmış, son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri hükümleri uygulanarak aylık bağlananlara aylık bağlama tarihi itibarıyla sosyal güvenlik kurumlarınca kendi sigortalılığı nedeniyle ödenmekte olan gelir ve/veya aylıkların toplamı, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesi gereğince öğrenim durumuna göre belirlenecek giriş derece ve kademesi ile 30 yıl fiili hizmet süresi esas alınarak mülga hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre hesaplanacak vazife malullüğü aylığının %25 artırımlı tutarından az olamaz ve bu şekilde belirlenen gelir ve/veya aylıklar ilgili sigortalılık hâlindeki aylık artışları dikkate alınarak artırılır. Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamına girenler, aylıklara ilişkin hükümler hariç olmak üzere (d) bendi kapsamına girenlerin malullük hâline bağlı olarak yararlandığı haklardan da aynı esas ve usuller çerçevesinde yararlandırılır. Bu Kanuna veya bu Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre aylık bağlanan maluller ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncı ve mülga 64 üncü maddesi kapsamında aylık bağlanan malullerin, malul sayılmaları sebebiyle aylık bağlandığı tarihten önceki her türlü sigortalılık ve prim ödeme süreleri, iştirakçilik ve fiili hizmet süreleri ile bunların itibari ve fiili hizmet süresi zammı olarak değerlendirilen süreleri, malullük aylığı bağlanmasından sonra geçecek çalışma veya sigortalılık süreleriyle hiçbir sebeple birleştirilemez. Bu şekilde aylık bağlanmasından önce geçen söz konusu süreler; malullük aylığı bağlanmasından sonra geçen sigortalılık ve çalışma sürelerinin tabi olacağı sigortalılık hâli ile mülga 2829 sayılı Kanun uygulaması yönünden dikkate alınmayacağı gibi, sonradan geçen sigortalılık veya çalışma süreleri yaşlılık/emeklilik, malullük ya da ölüm/dul veya yetim aylığı bağlanmasında veya toptan ödeme yapılmasında ilgili mevzuatına göre ayrı bir çalışma veya sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Ancak, bu Kanuna göre aylık bağlandığı tarihten sonra çalışmaya başlayanlardan, aylık bağlandıktan sonraki çalışmaları 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra olanlar için 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümleri uygulanamaz. Yukarıda belirtilen kanunlara göre malullük aylığı bağlanmasına esas alınmış hastalık ya da engellilik hâlleri ve bu hastalık ya da engellilik hallerindeki ilerlemeler, sonradan geçen çalışmalar sebebiyle yaşlılık aylığına hak kazanılması koşullarının belirlenmesinde dikkate alınmaz.”
“Bu madde hükümleri 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi kapsamındakiler ve harp malulleri hakkında da uygulanır.”
MADDE 84 – 2/3/1984 tarihli ve 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun ek 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“EK MADDE 2- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesine ve 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malulü olmaları sebebiyle kendilerine aylık bağlananlara bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla Toplu Konut İdaresince faizsiz olarak kredi verilir. Aynı kanunlar kapsamına giren sebeplerle hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri ile harp veya vazife malullüğü aylığı almaktayken faizsiz kredi hakkından yararlanmaksızın hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri için ise; bir konut ile sınırlı olmak üzere, öncelikle dul eşine, eşi hayatta değilse veya evlenmişse kredi kullanacak çocuklardan en az birisinin yetim aylığı almakta olması kaydıyla aylık bağlanma koşullarına bakılmaksızın talepte bulunan çocuklarına müştereken, bu kişiler bulunmadığı takdirde de öncelikle anaya olmak üzere ana veya babasına konut sahibi yapmak amacıyla Toplu Konut İdaresince faizsiz olarak kredi verilir.
Birinci fıkrada belirtilen haller kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile ilgili mevzuatına göre aylık bağlanan malullerden, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenler de birinci fıkra hükmünden yararlanırlar.
Bu kredinin tavan tutarı, Yüksek Planlama Kurulunca belirlenir. Kredi için yapılacak başvurulara, kredilerin kullandırılmasına, geri ödeme süre ve yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşü alınarak Toplu Konut İdaresince çıkarılan yönetmelik ile belirlenir.”
MADDE 86 – 3713 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“EK MADDE 1- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu kurum ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları, özel kanunla kurulan diğer her türlü kamu kurum ve kuruluşları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarının ve sürekli işçi kadrolarının %2'sini aşağıdaki hükümlerde belirtilen hak sahiplerinin istihdamı için ayırmak ve bu madde hükümleri çerçevesinde İçişleri Bakanlığınca hak sahibi olduğu belirlenerek Devlet Personel Başkanlığına bildirilen ve Başkanlıkça atama teklifi yapılanları atamak zorundadır. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolarına, ilgili mali yılda 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesi kapsamında yapabilecekleri toplam atama sayılarının ne kadarını bu madde kapsamında yapılacak atamalar için ayıracağı ve buna ilişkin diğer hususlar Başbakan onayı ile belirlenir.
Bu madde kapsamında hak sahipliği sonucunu doğuran durumlar aşağıda belirtilmiştir:
a) 5434 sayılı Kanunun mülga 64 üncü maddesi, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrası, bu Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamına girenler hariç olmak üzere 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılanlar,
b) 5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen haller kapsamında vazife malulü sayılan; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının erbaş ve erler dahil askeri personeli ile Emniyet Teşkilatından Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personeli,
c) (b) bendi kapsamına girenler hariç olmak üzere 5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında olanlardan vazife malulü sayılanlar,
ç) 21 inci maddenin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamında vazife malulü sayılanlar, 17/7/2004 tarihli ve 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında aylık bağlananlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybetmiş veya engelli hale gelmiş olanlar ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumuna ait fabrika, işletme, müessese veya bağlı ortaklıklarda görevli olanlardan patlayıcı maddelerin üretimi, incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi sırasında oluşacak patlamalardan dolayı hayatını kaybedenler.
İstihdam hakkından;
a) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi; ana, baba ve kardeşi yoksa eş veya çocuklarından toplam iki kişi; eş veya çocuğu yoksa ana veya babası ile kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi, ana veya babanın bu hakkı kullanmaması durumunda ise bir diğer kardeşi olmak üzere toplam iki kişi,
b) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde sayılan malullerin kendileri veya eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,
c) İkinci fıkranın (c) bendine göre malul sayılanların kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendileri veya kardeşlerinden birisi; hayatını kaybedenlerin ise eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,
ç) İkinci fıkranın (ç) bendine göre engelli hale gelenlerin kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendileri veya kardeşlerinden birisi; hayatını kaybedenlerin ise eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,yararlanır.
Bu madde kapsamında atanacakların, atamalarının yapılacağı kadro veya pozisyonlar için sınavlara ilişkin hükümler hariç olmak üzere ilgili mevzuatında öngörülen nitelik ve şartları taşımaları zorunludur.
Bir başkasının bakımına muhtaç olacak derecede engelli olanlar, birinci fıkrada sayılan kurumlarda görev yapanlar, istihdam hakkını sağlayan olayın meydana geldiği tarihten sonra söz konusu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta iken bu görevinden ayrılmış olanlar ile kırk beş yaşını bitirmiş olanlar istihdam hakkından faydalanamazlar ve bu durumda olanlar yukarıdaki fıkraların uygulanmasında dikkate alınmaz.
Hak sahiplerinden ilköğretim, ortaokul, ilkokul mezunu olanların hizmetli unvanlı kadrolara; ortaöğretim ve yükseköğretim mezunu olanların ise memur unvanlı kadrolara atama teklifleri Devlet Personel Başkanlığınca yapılır. Sözleşmeli personel pozisyonları ve işçi kadrolarına yapılacak atama tekliflerinde ise hak sahiplerinin bu fıkra uyarınca öğrenim durumları itibarıyla atanabilecekleri kadro unvanları dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığınca belirlenen aynı veya eşdeğer unvanlı pozisyon ve kadrolar esas alınır.
Kamu kurum ve kuruluşları bu madde kapsamında atama yapılması amacıyla ayırdıkları %2 oranındaki kadro ve pozisyonların unvan ve sayısını her yılın şubat ve ağustos aylarının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirirler.
Bu madde kapsamında başvuranlardan hak sahibi olanlar İçişleri Bakanlığınca tespit edilerek, liste hâlinde her yılın mart ve eylül aylarının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bildirilenlerin atama teklifleri, kamu kurum ve kuruluşlarının söz konusu münhal kadro ve pozisyonlarına Devlet Personel Başkanlığınca kırk beş gün içinde yapılır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca atama yapılabilecek kadro ve pozisyonların bildirilmemesi veya unvan bazında ihtiyacın karşılanamaması durumunda Devlet Personel Başkanlığınca kapsamdaki kamu kurum ve kuruluşlarının münhal kadro ve pozisyonlarına resen atama teklifi yapılır. Atama işlemlerinin, atama teklifinin kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içinde yapılması zorunludur. Atama emri ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgililere tebliğ edilir. İlgililerin işe başlama sürelerine ve işe başlamama hâlinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Kanunun 62 nci ve 63 üncü maddeleri hükümleri uygulanır. Atama onayı alınmasına rağmen görevine başlamayanlar ile başladıktan sonra herhangi bir sebeple görevden ayrılanlar bu madde kapsamında yeniden istihdam edilemezler. Kamu kurum ve kuruluşları atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucunu, işlemlerin tamamlanmasını takip eden on beş gün içinde Devlet Personel Başkanlığına bildirirler.
Bu maddenin uygulanmasında takip edilecek usul ve esaslar ile diğer hususlar; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının görüşleri alınmak suretiyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde Devlet Personel Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığınca müştereken hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 88 – 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesine birinci ve dördüncü fıkralarından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş, aynı maddenin mevcut ikinci fıkrasında yer alan “malûl, yaşlı,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrasında yer alan “ilgili hükümleri” ibaresi “ilgili diğer hükümleri” ve beşinci fıkrasında yer alan “üçüncü fıkrada” ibaresi “beşinci fıkrada” şeklinde değiştirilmiştir.
“24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun veya 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların; 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesine, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malulü sayılarak aylık bağlananlardan, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin ya da aynı kapsamda aylık almaktayken hayatını kaybedenlerin eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.
Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise %50 indirimli olarak yararlanırlar. Bu fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler altmış ila altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilirler.”
“İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alırlar. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası mülki idare amiri tarafından uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.
İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamında hizmet verecek toplu taşıma araçları, toplu taşıma hizmetlerinin kapsamı ile bu hizmetlerden ücretsiz ve indirimli yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar, Maliye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, İçişleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının görüşleri alınmak suretiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.
1005 sayılı Kanun ve 3292 sayılı Kanun kapsamında vatani hizmet tertibinden aylık bağlananlar ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncı, mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine veya 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesine göre harp veya vazife malullüğü aylığı bağlananların ya da 2330 sayılı Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre aylık bağlananların veya harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile harp veya vazife malullüğü aylığı almakta iken 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin, bu fıkrada sayılan kanunlar veya maddeler gereğince dul ve yetim aylığı bağlananların ikametgâhlarında kullandıkları elektrik enerjisi ücreti %40'tan; belediyelerce tahakkuk ettirilecek su ücreti ise %50'den az indirim içermemek üzere belirlenecek tarife üzerinden alınır.”
MADDE 92 – 5434 sayılı Kanunun ek 77 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ve (b) bendinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı bendin dördüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmış, (c) bendinde yer alan “Sivil iştirakçiler ile” ibaresi “Sivil iştirakçilere uygulanacak azami derece ve kademe, öğrenim durumları ve hizmet sınıfları itibarıyla 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yükselebilecekleri derece ve kademe;” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddeye birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesine ve 2330 sayılı Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malullüğü aylığı üzerinden aylık bağlananların bu aylıkları, aşağıdaki esaslar dahilinde yükseltilir.”
“Astsubaylar ve uzman jandarmalarda yükselinebilecek azami derece ve kademe, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda kendilerine ilişkin aylık gösterge tablosunda belirlenmiş olan en yüksek derece ve kademedir.”
“Bu madde kapsamında yapılacak olan intibak işlemlerinde, 1 Eylül tarihi esas alınır. 1 Eylül tarihi esas alınarak yapılacak olan intibak işlemlerinde, görevde iken yapılan son terfi işleminin üzerinden bir tam yıl geçmemiş olanlar hakkında izleyen yılın 1 Eylül tarihi itibarıyla intibak işlemi yapılır.”
MADDE 93 – 5434 sayılı Kanunun ek 79 uncu maddesinin birinci, dördüncü, altıncı ve onuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesi, 2330 sayılı Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malullüğü aylığı üzerinden aylık bağlananlara, bu madde uyarınca ek ödeme verilir.”
“Birinci fıkrada belirtilen hükümlere göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri, birinci derece malullere uygulanan gösterge üzerinden; aynı sebeplerle malullük aylığı almakta iken ölenlerin dul ve yetimleri ise malullerin hayatta iken maluliyet derecelerine göre yararlandıkları gösterge üzerinden ve sosyal güvenlik kanunlarına göre dul ve yetim aylığı aldıkları süre ile sınırlı olarak ek ödemeden yararlanır. Dul ve yetim sayısının bir kişiden fazla olması hâlinde, verilecek ek ödeme hak sahipleri arasında eşit olarak paylaştırılır.”
“Birinci fıkrada belirtilen hükümlere göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin, aynı sebeplerle malullük aylığı almakta olanların veya bunlardan ölenlerin çocuklarına her ay için; ilköğretimleri sırasında (1.250), ortaöğretimleri sırasında (1.875) ve yükseköğretimleri sırasında (2.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda eğitim ve öğretim yardımı yapılır. Bu yardımlar, yılda bir kez olmak üzere, bulunulan yılın Eylül ayında geçerli olan memur aylık katsayısına göre hesaplanarak 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında ve öğrenim durumunu gösterir belge ile birlikte yapılacak talep tarihindeki öğrenim seviyesi esas alınmak suretiyle toptan ödenir. 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi kapsamında faaliyet gösteren özel eğitim okullarında eğitim alanlar da bu fıkranın durumlarına uygun hükümlerinden yararlanırlar.”
“Birinci fıkrada belirtilen haller kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile ilgili mevzuatına göre aylık bağlanan malullerden, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları sebebiyle ödenmekte olan aylıkları kesilenler de yukarıdaki esaslar dahilinde ek ödeme ile eğitim öğretim yardımından yararlanırlar.”
MADDE 95 – 5434 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 225- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesine ve 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp malullüğü veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olanlar ile bunlardan aylık almakta iken ölenlerin veya anılan madde ve kanunlara göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri; bu maddeyi düzenleyen Kanunla ana ve babalara aylık bağlanabilmesine ilişkin olarak bu Kanunun 72 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan değişikliklerin, bağlanmış olan aylıkların intibak suretiyle arttırılmasına ilişkin ek 77 nci maddesinde yapılan değişikliklerin, ek ödeme ve eğitim öğretim yardımı verilmesine ilişkin olarak ek 79 uncu maddesinde yapılan değişikliklerin durumlarına uygun hükümlerinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki döneme ilişkin olarak herhangi bir fark ödenmeksizin ilgili maddelerde belirlenmiş olan usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılırlar.
Ek 79 uncu madde kapsamında ek ödemenin beş katı tutarında yardım yapılmış olması hâlinde, bu ödemenin yapıldığı beşinci yılı takip eden ödeme dönemine kadar bir süre geçmedikçe bu maddeyi düzenleyen Kanunla ek 79 uncu maddenin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklikten dolayı ödeme yapılmaz. Beş yıllık dönemin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dolmuş olması hâlinde geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.
72 nci maddenin dördüncü fıkrasının birinci cümlesinde bu Kanunla yapılan değişiklik neticesinde, aylık bağlama şartları yeniden düzenlenen kişiler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bağlanmış olan aylıkları sebebiyle açtıkları davalardan feragat etmeleri hâlinde; kendilerine çıkarılmış olan borçların faize ilişkin kısmı terkin olunur, anaparaya ilişkin kısmı ise beş yıla kadar taksitlendirilir ve haklarındaki mevcut dava ve icra takiplerinden vazgeçilir. Aylık taksit tutarının kişinin gelirinin dörtte birini aşması hâlinde taksit süresi uzatılır. Ancak, adlarına borç çıkartılmış olanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra vefat edenlerin vefat tarihi itibarıyla borçlarının kalan kısmı; önceden vefat edenlerin ise bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla borçlarının kalan kısmı tahsil edilmez ve haklarında bu amaçla dava veya icra takibi bulunması hâlinde bunlardan vazgeçilir.”
MADDE 96 – 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin birinci ve ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri veya 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malullüğü aylığı bağlanmış malullerden, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmez.”
MADDE 97 – 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesi ile onbeşinci fıkrasının (a) ve (d) bentlerinin birinci cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Ancak, harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre veya 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesine göre vazife malulü olduğuna karar verilenlerden, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenlere ise görevden ayrılmalarına ve başkaca bir müracaata gerek kalmaksızın sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.”
“5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi hükmü saklı kalmak kaydıyla vazife malûllüğü aylığı bağlanmış olanlardan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmaya başlayanların aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilir ve bunlar hakkında uzun vadeli sigorta kolları uygulanır.”
“Harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre veya 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesine göre vazife malulü olduğuna karar verilenlerden, sınıf veya görev değiştirerek 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmaya devam edenler hakkında uzun vadeli sigorta kollarının uygulanmasına devam edilir.”
Kanunun Tamamı İçin TIKLAYIN
Yayına veren: Editör - Özel Haber
Editör Haberleri 6,857 18.12.2019
Suriye Esat Askerlerimize saldırdı 7 Şehit 4 yaralımız varSiriye' idlip'teki gözlem noktasındakı Askerlerimize yönelik Esad Güçlerinin saldırısı sonucu 4 Askerimiz Şehit oldu,birisi ağır olmak üzere 9 askerimiz yaralandı milli savunma acıklaması:Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İdlib'de çıkan çatışmada dört askerimiz şehit düşerken, biri ağır dokuz askerimizin de yaralandığı belirtildi.
İlgili Haberler
Suriye'de Askerlerimize saldırı 4 şehit 9 Yaralımız var
Erdoğan: 30-35 civarında Suriyeli Asker Öldürüldü
Rusya'dan 4 Şehit Açıklaması: Bize Haber vermediler
4 Şehit Askerimizin Naaşları Hatay'a getirildi
4 Şehit sonrası Rusya ile ortak devriyeyi iptal ettik
Şehit Sayısı 5 oldu yaralı Askerimiz şehit oldu
Şehit Sayısı 6 oldu Sivil Personel Şehit oldu
Şehit Askerin Kimliği Belli Oldu(Afyonkarahisar)
Şehit Askerin Kimliği Belli Oldu(Osmaniye)
Bakan Geziyi bıraktı Komutanlarla Suriye Sınırına gitti
Şehit Askerin kimliği belli oldu(Sakarya)
Şehitlerin Kimliği belli oldu Gaziantep'e 2 şehit haberi
Meral Akşener Şehitler için Meclis'te gizli oturum yapmamız gerekir
Şehit Sayısı 7 oldu yaralı Asker Şehit oldu
Sivil Şehit Personelin Kimliği belli oldu
Bakan Akar:76 Suriye Askeri Öldürüldü
Doğu perinçek Şehitlere saygısızlık
Meral Akşener Gökkubbeyi Başlarına Yıkın
Yayına veren: EditörEditör Haberleri 5,405 03.02.2020
Ayakkabı Boyarken Şehit Haberini aldıŞehit Babası Ayakkabı Boyarken Şehit Oğlunun Haberini aldıEditör Haberleri 5,350 28.11.2019