Şehit adı verilen yerler [609]
Şehit adı verilen yerler
Şehidin adı Anaokulunda yaşayacakOsmaneli'ne bağlı Çerkeşli Köyü İlkokulu bünyesindeki anasınıfı, Şehit Raşit Aydın'ın anısını yaşatmak adına arkadaşları tarafından tüm ihtiyaçları karşılanarak çocukların hizmetine sunuldu.Çerkeşli Köyü İlkokulunda "Şehit Teğmen Raşit Aydın” adına Ana Sınıfının açılışı gerçekleştirildi.
Açılışa; Vali Şefik Aygöl, Osmaneli Kaymakamı Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Münür Şahin, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ferdi Erbakıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sami Akyol, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erhan Döş, şehit Aydın'ın ailesi, anasınıfının tefrişatını yapan şehit Aydın'ın arkadaşları, köy muhtarı Mustafa Metin, siyasi parti başkanları ve Çerkeşli köyü halkı katıldı.
50 0 17.10.2023
Şehit adı verilen yerler
Belediyeden 15 Temmuz Kahramanı Şehit Ömer Halisdemir'e saygısızlıkTokat'ın Sulusaray ilçesinin AKP'li belediyesi 15 Temmuz'un sembol ismi Ömer Halis Demir ile Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim ve Barbaros Hayreddin Paşa'nın isimlerinin verildiği sokakların adlarını değiştirdi. Meclis kararı kaymakamlık ve valiliğe gönderildi.Sulusaray belediyesi, meclis toplantısında ilçe bazı sokak ve caddelerin adlarının değiştirilmesini görüştü. 15 Temmuz'un sembol isimlerinden olan Ömer Halis Demir, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim ile kaptın-ı derya olarak bilinen Barbaros Hayreddin Paşa'nın adlarının bulunduğu cadde ve sokak isimlerinin değişmesi oy çokluğuyla kabul edildi.Yapılan oylama da Astsubay Ömer Halis Demir caddesinin adı 4 dönem ilçede belediye başkanlığı yapan Şahin Hasgül olurken, Yavuz Sultan Selim sokağına eski belediye başkanlarından İbrahim Turgut, Barbaros sokağına da yine eski başkanlardan Nazım Bıldırcın adı verildi. Yapılan isim değişiklikleri kaymakamlık ve valiliğe gönderildi. Valilik onaylarsa cadde be sokak isimlerinin değişeceği belirtildi. Başkan Necmettin Coruk'un 1 Ağustos 2016'da sosyal medya hesabındaki profil fotoğrafını Ömer Halis Demir yapması dikkat çekti.
VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Öte yandan yapılan isim değişikliklerine bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Yapılan değişikliğin 15 Temmuz şehidine hakaret olarak nitelendiren vatandaşlar, “Eski belediye başkanlarının adını yaşatmak istiyorsa başka yerler bulsun. Park, bahçe, yeni sokaklar yapsın. Bu hem atalarımıza hem de şehidimize hakarettir” ifadelerini kullandı.sözcü
146 0 08.10.2023
Şehit adı verilen yerler
Şehit adı verilen çeşmenin hali içler acısıEdirne Keşan Atatürk Ortaokulu'nun eski köy garajına bakan tarafından yer alan Şehit Levent Çenbeli çeşmesinin ilgisizliği şehit ailesi ile vatandaşları üzüyor.2005 yılında yapılan ve 10 Ekim 2005 tarihinde hizmete açılan J. Komando Er Levent Çenbeli çeşmesinin son hali tam bir ilgisizliği ortaya koyuyor.
Çeşmedeki şehidin tabelasının kötü durumda olmasının yanı sıra çeşmenin kurnası da olmadığı için çeşme şu anda kullanılamaz durumda.Bu durumu gören vatandaşlar, “Şehit evladımızın adını taşıyan bu çeşmeye ilgisiz kalınması çok kötü bir durum. Keşan'a son dönemde bir çok semt çeşmesi kazandıran Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'nun bu çeşmeye de el atması gerekiyor. Bir şehidin adını taşıyan bu çeşmenin durumu içler acısı ve çok üzücü. Sayın Helvacıoğlu'ndan bu çeşmeyi de görerek bir an önce gerekli düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.
69 0 25.09.2023
Şehit adı verilen yerler
Şehitlerin İsimleri Okullara verildiAntalya Alanya'da Şehit Piyade Onbaşı Mehmet Sevimler ile şehit Jandarma Çavuş Necip Ali Şatıroğlu'nun isimleri okullara verildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Kadın Kolları Başkanı Türkan Sevimler, vakfın İzmir Şube Başkanı Tuncay Kılıç, şehit aileleri, gazi, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı programda, şehit Piyade Onbaşı Mehmet Sevimler'in ismi Güzelbağ İlkokulu'na, şehit Jandarma Çavuş Necip Ali Şatıroğlu'nun ismi ise Güzelbağ Ortaokulu'na verildi.Şırnak'ın Silopi ilçesinde 1994'te bölücü terör örgütüyle çıkan çatışmada şehit düşen Sevimler ile Çankırı'da 1988'de görev sırasında trafik kazasında hayatını kaybeden Şatıroğlu'nun isimlerinin yaşatılması için Güzelbağ Mahallesi'nde tören düzenlendi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Kadın Kolları Başkanı Türkan Sevimler, vakfın İzmir Şube Başkanı Tuncay Kılıç, şehit aileleri, gazi, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı programda, şehit Piyade Onbaşı Mehmet Sevimler'in ismi Güzelbağ İlkokulu'na, şehit Jandarma Çavuş Necip Ali Şatıroğlu'nun ismi ise Güzelbağ Ortaokulu'na verildi.Türkan Sevimler, şehit kardeşi olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Ağabeyinin isminin okula verilmesinin hayatındaki en mutlu anlarından olduğunu anlatan Sevimler, "Okula tabelanın asıldığı an ağabeyimin varlığını hissettim. Bu beni çok duygulandırdı." dedi.Sevimler, vakıf olarak okulun kütüphanesine 2 bin 500 kitapla masa ve sandalye bağışı yaptıklarını bildirdi.
122 0 20.06.2023
Şehit adı verilen yerler
Belediye Şehitlerin isimlerini köprüye verdiManisa Salihli Belediyesi, ülkenin birliği ve bütünlüğü için canlarını feda eden kahraman şehitlerin isimlerini ilçede yaşatma kararı aldı. Belediye Meclisi tarafından alınan kararla, Salihli Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından inşa edilen iki yeni köprüden birine şehit Emniyet Amiri Doğan Sakarya'nın adı, diğerine ise şehit Jandarma Uzman Çavuş Sergen Çakmak'ın adı verildi. Şehitlerin isimlerinin yer aldığı tabelalar, her iki köprüye dualar eşliğinde asıldı.
''Bu hassasiyetimiz sonuna kadar sürecek''
Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, her iki köprüde düzenlenen ayrı ayrı törenlerde konuştu. Başkan Kayda, "Şehitlerimiz bizim için ve bu ülkenin birlik ve beraberliği için çok önemlidir. Şehitlerimizin adını yaşatmak ve unutturmamak için Salihli'de son dokuz yılda 12 şehidimizin ismini caddelere, parklara ve köprülere veriyoruz. Geçen insanlarımız, buradan geçerken şehidimizin kim olduğunu, neden şehit olduğunu ve bu ülkenin birliği ve beraberliğinin ne kadar önemli olduğunu hatırlasınlar diye bu adımları atıyoruz. Belediye başkanlığı görevimi yürüttüğüm sürece şehitlerimizin isimlerini yaşatmaya devam edeceğiz. Ülkemizin birlik ve beraberliği için bu hassasiyetimiz sonuna kadar sürecek" dedi.
Başkan Kayda, aynı zamanda köprünün yapıldığı bölgede büyüyüp okuyan Şehit Jandarma Uzman Çavuş Sergen Çakmak'ı anlattı. Kayda, "Sonrasında bu ülkeye hizmet etmek için asker oldu. Bu ülkenin bayrağının inmemesi ve ezanın susmaması için şehit oldu. Onun ismini bir köprüye vermek, onun şehitlik mertebesiyle birlikte çok anlamlı" şeklinde konuştu.
Başkan Kayda, "Bu ülkede böyle anne ve babalarımız ve gençlerimiz olduğu sürece, bu ülkenin başı asla eğmez. Şehit Emniyet Amiri Doğan Sakarya'nın ismini daha önce bir parka vermiştik. Ancak içimize sinmedi. Böyle bir davanın temsilcisi, bu ülkede ezanın susmaması, bayrağın inmemesi için canını seve seve feda eden bir emniyet amirinin isminin, insanımızın devamlı görebileceği bir yerde olmasını düşündük. Belediyemiz ekiplerince, Gümüşçayı üzerine yaptığımız 22 metrelik köprüye, şehit annemiz ve şehit babamızın da onayını alıp, Şehit Emniyet Amiri Doğan Sakarya'nın ismini verdik” dedi.
Protokol üyeleri tam kadro katıldı
Törenlerde İlçe Müftüsü Adem Karakelebek tarafından tüm şehitler anısına dualar okunurken, törene Kaymakam Mehmet Kâmil Sağlam, Belediye Başkanı Zeki Kayda, İlçe Emniyet Müdürü Burhan Demirkıran, İlçe Jandarma Komutan V. Erdal Aksu, Belediye Başkan Yardımcıları Metin Durmaz, Mahmut Süreyya Karaoğlu ve Serkan Sözer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Yenen, İlçe Müftüsü Âdem Karakelebek, AK Parti İlçe Başkanı Selçuk Dinç, MHP İlçe Başkan Vekili Halil Tüfek, Şehit Doğan Sakarya'nın annesi Fatma ve babası Mehmet Ali ile abisi Kazım Sakarya, Şehit Sergen Çakmak'ın annesi Ümmü Çakmak ve ağabeyi Ali Çakmak'ın yanı sıra Belediye Meclis üyeleri, daire amirleri ve şehit aileleri katıldı.
111 0 19.06.2023
Şehit adı verilen yerler
Şehit adı kurulan kütüphanede yaşayacakİstanbul'da 2015 yılında adliyedeki odasında DHKP-C'li teröristlerce rehin alınarak şehit edilen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz adına memleketi Siirt'te bir okula kütüphane kuruldu.30 Aralık 2022'de şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına 'Kitaplar umutla dolsun' sloganıyla başlatılan kitap bağış kampanyasının devamı olarak Siirt'tekki Ebul Vefa İmam Hatip Ortaokulu'nda 'Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz Kütüphanesi' oluşturuldu. Kütüphanenin açılışında konuşan Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Tuğan Sarıca, 30 Aralık 2022 tarihinde Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı öncülüğünde şehit Mehmet Selim Kiraz anısına başlatılan kitap bağış kampanyasında 25 bin adet kitap topladıklarını söyledi. Toplanan kitapların İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilerek ihtiyacı olan okullara tevdi edildiğini ifade eden Sarıca, 'Bu süreçte ihtiyacı olan çocuklarımız kitaplardan istifade etmişti. Bu çalışmamızın devamı olarak bugün burada modern bir kütüphane konseptinde olan Ebul Vefa İmam Hatip Ortaokulu'muzda çocuklarımızın doğru, güvenilir bilgiye ulaşmasını sağlamak, kişisel ve sosyal gelişimlerini tamamlamasını sağlamak, aynı zamanda boş vakitlerini faydalı bir şekilde tamamlamasını sağlamak üzere toplanmış bulunmaktayız' dedi.
Söz konusu kütüphanenin hayırlara vesile olması dileğinde buluna Başsavcı Sarıca, 'Bu süreçte şehidimiz Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz'ın Siirtli olması sebebiyle de onun adını yaşatmak istedik. Bu vesileyle de kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ayrıca başsağlığı dileklerimizi iletiyorum' diye konuştu.
Siirt Denetimli Seferberlik Müdürlüğünde görevli Vaiz Murat Ağah tarafından gerçekleştirilen duanın ardından kütüphanenin açılışı gerçekleştirildi. Törene Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Tuğan Sarıca, Adalet Komisyonu Başkanı Erhan Obut, Siirt İl Milli Eğitim Müdürü Deniz Edip, Siirt Denetimli Seferberlik Müdür Yardımcısı Murat Öncül, kurum ve kuruluşların müdürleri, okul idarecileri ve öğretmenler katıldı.
179 0 14.06.2023
Şehit adı verilen yerler
Şehit adı verilen zırhlı araç Şehit evine getirildiŞırnak'ta, 2015 yılında, PKK'lı teröristlerin saldırısında şehit olan polis memuru Şahin Altmış'ın adı, kızı Zeynep Altmış'ın (22), 'babasının adının yaşatılması' isteğiyle bir zırhlı araca verildi. 'Şehit Şahin Altmış' adlı aracın siren sesini duyup balkona koşan ailesi, duygulandı. Zeynep Altmış, "Babamın adını taşıyan aracın gelmesi, bir anlamda görevine devam ediyor olması, beni çok duygulandırdı" dedi.Adana Emniyet Müdürü Doğan İnci, 13 Eylül 2015'te görev yaptığı Şırnak'ta, uygulama noktasına PKK'lı teröristlerce uzun namlulu silah ve bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda şehit olan polis memuru Şahin Altmış'ın ailesini ziyaret etti. Ziyarette Altmış'ın kızı Zeynep Altmış, İnci'den, bir aracın üzerine babasının isminin yazılmasını istedi. İnci'nin talimatıyla, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün bir zırhlı aracına 'Şehit Şahin Altmış' adı verildi.Çevik Kuvvet ve Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, zırhlı araçla, Altmış ailesinin yaşadığı sokağa gitti. Siren sesleriyle balkona koşan şehidin çocukları Zeynep ve Ali Enes (17) ile eşi Özlem Altmış, zırhlı aracı görünce duygulandı. Sokakta, zırhlı araca dokunup hatıra fotoğrafları çektiren şehidin ailesi, içine bindiği araçla şehir turu attı.Eşinin şehit düşmeden önce 2 saldırıdan kurtulduğunu anlatan Özlem Altmış, "2'nci Doğu görevi için gitmişti ve 14 ay görev yaptı. Şehit olmadan 1 ay önce bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmişti.Eşim o saldırıdan sağ kurtuldu ve teröristler etkisiz öldürüldü. O saldırından 3 hafta sonra da kaldığı lojmana roketatarlı saldırı düzenlediler.Eşim bu saldırıdan da sağ kurtuldu. Son saldırıda ise eşim, kahramanca silahına davranıp, teröristlerin üzerine koşup, birini etkisiz hale getirmiş. Daha sonra bomba yüklü araç patlatıldığında, eşim şehit düşmüş" diye konuştu.Eşiyle gurur duyduğunu kaydeden Özlem Altmış, "Bir gün eşimle birlikte Malatya'daki şehitliği ziyaret ettik. Dua ettikten sonra bana şakayla karışık, 'Bir gün beni de buraya getirirsiniz ve ziyaret edersiniz' dedi.Çok üzülmüş ve kızmıştım. Söylediğinde haklı çıktı. Şu anda ebedi istirahatgahı Malatya Polis Şehitliği oldu. Üzüntümüz çok ama tesellimiz de büyük. Çünkü vatanı için şehit oldu. Çocuklarım, onun isminin yaşatılmasını çok istiyordu.Sağ olsun Doğan Müdür'üm bizi kırmadı. Şırnak'tan eşimin gelmesini bekliyordum, nasip olmadı ancak bize böyle bir gurur yaşattı. Allah ondan razı olsun" dedi.Şehidin kızı Zeynep Altmış ise "Babam şehit olduğu gün evden, 'Babam gitti, bir daha geri dönmeyecek' diyerek çıkmıştım. Şimdi kapımıza onun adının yazılı olduğu zırhlı araç geldi. Bu büyük bir onur ve gurur bizim için.Babam eve gelmese de onun adını taşıyan aracının gelmesi, bir anlamda görevine devam ediyor olması beni çok duygulandırdı" diye konuştu.
222 0 31.05.2023
Şehit adı verilen yerler
Şehidin adı Ortaokula verildi2016 yılında Van'ın Çaldıran ilçesinde hain terör örgütlerinin saldırısı sonucu şehit düşen Jandarma Binbaşı Kıvanç Cesur'un adı verilen ortaokulda sene-i devriyesi dolayısıyla anma programı düzenlendi.24 Mayıs 2016 yılında Van'ın Çaldıran ilçesinde hain terör örgütlerinin saldırısına uğrayan Şehit Jandarma Binbaşı Kıvanç Cesur'un şehadetinin sene-i devriyesinde ismi yaşatılan Şehit Jandarma Binbaşı Kıvanç Cesur Ortaokulu'nda anma programı düzenlendi.Programa; şehidin babası Remzi Cesur, annesi Feriştah Cesur, abisi İlçe Sağlık Müdürü Ali Volkan Cesur, Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Toprakçı, Muğla Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Taşkesen, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Muhammer Cihan, Eylen Terzi ve Ali Kaan Kutlu, şehit yakınları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.Öğrenciler tarafından şiirler okunan anma programında, şehit Kıvanç Cesur'un özgeçmişi de okundu.Okul Müdürü Savaş Sinan Koca tarafından şehit ailesine, şehit Kıvanç Cesur'un sınıf geçme belgesi takdim edildi.Daha sonra şehit Jandarma Binbaşı Kıvanç Cesur adına lokma hayrı yapıldı.
195 0 30.05.2023
Şehit adı verilen yerler
Şehidin Polisin adı okula verildi1979 yılında Hatay'da görevi başında şehit olan polis Celal Güngör'ün ismi, Aydın Nazilli'deki Esenköy Ortaokulu'na verildi.Aslen Nazilli'ye bağlı Esenköy Mahallesi'nde yaşayan ve 1976 yılında polislik mesleğine başladıktan sonra 1979 yılında Hatay'da görevi başında şehit olan Polis Celal Güngör'ün ismi Esenköy Ortaokulu'na verildi.İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, şehidin hatırasını yaşatmak üzere Esenköy Ortaokulu'nun adını Şehit Celal Güngör Ortaokulu olarak değiştirdiklerini açıkladı.Şehit Güngör'ün ruhuna okunan duaların ardından okulun açılış töreni protokol üyelerince kesildi.Okulu gezen Güngör ailesi duygu dolu anlar yaşadı.Şehit Güngör'ün hayatı.Nazilli Esenköy Mahallesi halkından Şükrü ve Ayşe Güngör'ün dört çocuğundan ilk çocuklarıdır. 18.11.1953 tarihinde dünyaya gelmiş olup ilköğrenimini Esenköy İlköğretim Okulu'nda, ortaöğrenimini Nazilli Endüstri Meslek Lisesi'nde tamamlamıştır.Askerlik görevini tamamladıktan sonra Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nda işe başlamış ve burada 7 ay çalıştıktan sonra fabrikadaki işinden ayrılarak 1976 yılında polislik mesleğine başlamış ve Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü'ne atanmıştır. Kahramanmaraş'taki görevi esnasında Zübeyde Büyükciğer Güngör ile evlenmiş, 1978 yılında Gülşen adında bir kızı dünyaya gelmiştir. 1979 Kasım ayında Hatay il Emniyet Müdürlüğü'ne atanmıştır. Eşi Zübeyde Büyükciğer Güngör ikinci çocuğuna 4 aylık hamileyken 25.12.1979 tarihinde görevi başında şehit olmuş, 29.12.1979 tarihinde Esenköy Mahallesi'nde toprağa verilmiştir.Şehit Celal Güngör' ün șehadetinden 5 ay sonra "Hediye" ismini verdikleri bir kız çocuğu dünyaya gelmiştir. Halen eşi ve çocukları Kahramanmaraş'ta ikamet etmektedir.
104 0 26.05.2023
Şehit adı verilen yerler
Şehit Polisin adı Kütüphanede yaşatılacakDiyarbakır'ın Silvan ilçesinde, 5 Kasım 2015'te terör örgütü PKK mensuplarına yönelik sürdürülen operasyonda şehit düşen özel harekat polisi Necmi Çakır'ın adına Trabzon'un Of ilçesinde kütüphane yapılacak.Çakıroğlu Eğitim ve Kültür Vakfı eğitime destek ve şehit Necmi Çakır'ın adının yaşatılması için Şehit Necmi Çakır Anadolu Lisesi'nde kütüphane yapma kararı aldı.Karar doğrultusunda Çakıroğlu Eğitim ve Kültür Vakfı ile Of İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında kütüphane yapılmasına ilişkin iş birliği protokolü, Kaymakamlık makamında imzalandı.Protokol imza törenine, Kaymakam Yiğit Yaşar Demirer, Çakıroğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Davut Çakıroğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, Şehit Necmi Çakır Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Kayıkçı katıldı.
Of Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, vatan ve millet uğrunda hayatını kaybeden şehitlerin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:"Onun için zaten daha önce Of Anadolu Lisemizin adını Şehit Necmi Çakır Anadolu Lisesi olarak değiştirmiştik. Şehidimiz için her yıl okulda anma programları düzenliyoruz. Çakıroğlu Eğitim ve Kültür Vakfının şehidimiz adına böyle taleple gelmesi bizleri mutlu etmiştir. Şimdi artık şehidimizin adı eğitim ve kültür yuvası kütüphanede de yaşayacak. Değerli vakıf yönetimine ve Çakıroğlu ailesine teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum."
Vakıf başkanı Çakıroğlu ise aile olarak eğitime önem veren bir gelenekten geldiklerini ifade ederek, "Ailemizin şehidi olan Necmi Çakır adını okullarında yaşatan Şehit Necmi Çakır Anadolu Lisesi idarecilerinden gelen talebe kayıtsız kalamadık ve harekete geçerek işbirliği protokolü imzaladık. Bizlere kolaylık sağlayan ve makamında ağırlayan Sayın Kaymakamımız Yiğit Yaşar Demirer'e, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz İdris Kabahasanoğlu ve Okul Müdürümüz Ahmet Kayıkçı'ya teşekkür ediyorum." diye konuştu.61saat
136 0 23.05.2023
Şehitler
Şeyda Yılmazİstanbul 93 22.09.2024
Mehmet Fatih ÇangırOrdu 57 18.09.2024
Muhammed Emin ÖnkKuzey Irak 121 20.08.2024
Serkan SayinKuzey Irak 66 12.01.2024
Gökhan DelenKuzey Irak 70 12.01.2024
Samet AslanKuzey Irak 56 11.01.2024
Bahadır CanbulatEge Denizi 100 11.01.2024
Ahmet ArslanKuzey Irak 91 23.12.2023
Gaziler
Metin KuşKastamonu 190 04.05.2011
Muharrem ÇelikSuriye 143 10.10.2019
Ahmet KarakuşSuriye 128 31.12.2020
Hasan Hüseyin KarataşSuriye 85 13.02.2017
Mehmet DemirtaşKuzey Irak 414 25.10.2022
Osman Sefa TosunKuzey Irak 286 05.09.2022
Umut EşgünoğluKuzey Irak 445 28.11.2022
Bünyamin KocamanKuzey Irak 354 16.10.2022
Çok Okunanlar
Şehit Sayısı 20 Oldu 2 Korucu daha şehit olduŞehit Sayısı 20 Oldu 2 Korucu daha şehit olduŞehit Haberleri 94,242 06.02.2020
Cami İmamı 33 Şehit sonrası ahlaksız paylaşım yaptı serbest bırakıldıManisa'da imam Ali Metin Özyurt'un, İdlib'de 33 askerimizin şehit olması sonrası yaptığı ahlaksız paylaşım büyük tepki gördü. Gözaltına alınan imam, savcılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki bir camide imamlık yapan Ali Metin Özyurt, 27 Şubat'ta Suriye'de 33 şehit verdiğimiz saldırı sonrası skandal bir paylaşıma imza attı.
Özyurt, bir arkadaşının Facebook gönderisine “Asker veya polis olun diye kimse kafamıza silah dayamıyor. Şehadeti göze almayan godoş, anasının dizinin dibinden ayrılmasın. Bırakın ucuz ajitasyonları” şeklinde yorum yaptı.
İĞRENÇ SATIRLAR
Paylaşım yapan E.B'nin, “Kimisi çaresizlikten gidiyor hocam” yorumunu da yanıtlayan imam, şu iğrenç satırlara imza attı: Çaresizlik diye bir mazeret olamaz. Maaşın cazibesine kapılıp, asker veya polis olmayacaksın. Din, vatan, millet sevdan yoksa, bu mesleği seçmeyeceksin. Para için seçtiysen de zırlamayacaksın. Devletin şehit ve gazilere gösterdiği ayrıcalığı başka devletler göstermiyor.Tepkiler üzerine gözaltına alınan Ali Metin Özyurt, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Manisa İl Müftüğü de konuyla ilgili soruşturma başlattı. sözcü -
Son 5 Ayda Suriye'de Şehit olan Askerlerimizin bilgileri için TIKLAYIN
Yayına veren:Editör
Gündem 34,794 03.03.2020
377 Terör Gazisinin Maaşları dün itibariyle KesildiTerörle Mücadelede yaralanıp Gazi olan ve İş hakkı kanunu ile Resmi kurumlarda çalışan v e yasal çalışma süresini tamamladıktan sonra emeklilik hakkı kazanan ve 01.01.2014 Tarihinden önce Emekli olan 377 Terör Gazisinin dün 17.12.2019 itibariyle Emeklilik maaşları kesildi. Türkiye Cumhuriyeti 61.Hükümeti ve Dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Başbakanlığındaki hükümet Aşağıdaki kanunu çıkarmıştır.
İlgili Kanun
2013 / 6495 sayılı kanun - 2 Ağustos 2013 CUMA –
Kabul Tarihi: 12/7/2013 - Sayı : 28726
MADDE 80 – 2330 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “(5434 sayılı Kanunun 18/1/1979 gün ve 2177 sayılı Kanunla değişik 64 üncü maddesinden yararlananlar hariç)” ibaresi çıkarılmış, son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri hükümleri uygulanarak aylık bağlananlara aylık bağlama tarihi itibarıyla sosyal güvenlik kurumlarınca kendi sigortalılığı nedeniyle ödenmekte olan gelir ve/veya aylıkların toplamı, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesi gereğince öğrenim durumuna göre belirlenecek giriş derece ve kademesi ile 30 yıl fiili hizmet süresi esas alınarak mülga hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre hesaplanacak vazife malullüğü aylığının %25 artırımlı tutarından az olamaz ve bu şekilde belirlenen gelir ve/veya aylıklar ilgili sigortalılık hâlindeki aylık artışları dikkate alınarak artırılır. Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamına girenler, aylıklara ilişkin hükümler hariç olmak üzere (d) bendi kapsamına girenlerin malullük hâline bağlı olarak yararlandığı haklardan da aynı esas ve usuller çerçevesinde yararlandırılır. Bu Kanuna veya bu Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre aylık bağlanan maluller ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncı ve mülga 64 üncü maddesi kapsamında aylık bağlanan malullerin, malul sayılmaları sebebiyle aylık bağlandığı tarihten önceki her türlü sigortalılık ve prim ödeme süreleri, iştirakçilik ve fiili hizmet süreleri ile bunların itibari ve fiili hizmet süresi zammı olarak değerlendirilen süreleri, malullük aylığı bağlanmasından sonra geçecek çalışma veya sigortalılık süreleriyle hiçbir sebeple birleştirilemez. Bu şekilde aylık bağlanmasından önce geçen söz konusu süreler; malullük aylığı bağlanmasından sonra geçen sigortalılık ve çalışma sürelerinin tabi olacağı sigortalılık hâli ile mülga 2829 sayılı Kanun uygulaması yönünden dikkate alınmayacağı gibi, sonradan geçen sigortalılık veya çalışma süreleri yaşlılık/emeklilik, malullük ya da ölüm/dul veya yetim aylığı bağlanmasında veya toptan ödeme yapılmasında ilgili mevzuatına göre ayrı bir çalışma veya sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Ancak, bu Kanuna göre aylık bağlandığı tarihten sonra çalışmaya başlayanlardan, aylık bağlandıktan sonraki çalışmaları 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra olanlar için 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümleri uygulanamaz. Yukarıda belirtilen kanunlara göre malullük aylığı bağlanmasına esas alınmış hastalık ya da engellilik hâlleri ve bu hastalık ya da engellilik hallerindeki ilerlemeler, sonradan geçen çalışmalar sebebiyle yaşlılık aylığına hak kazanılması koşullarının belirlenmesinde dikkate alınmaz.”
“Bu madde hükümleri 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi kapsamındakiler ve harp malulleri hakkında da uygulanır.”
MADDE 84 – 2/3/1984 tarihli ve 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun ek 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“EK MADDE 2- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesine ve 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malulü olmaları sebebiyle kendilerine aylık bağlananlara bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla Toplu Konut İdaresince faizsiz olarak kredi verilir. Aynı kanunlar kapsamına giren sebeplerle hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri ile harp veya vazife malullüğü aylığı almaktayken faizsiz kredi hakkından yararlanmaksızın hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri için ise; bir konut ile sınırlı olmak üzere, öncelikle dul eşine, eşi hayatta değilse veya evlenmişse kredi kullanacak çocuklardan en az birisinin yetim aylığı almakta olması kaydıyla aylık bağlanma koşullarına bakılmaksızın talepte bulunan çocuklarına müştereken, bu kişiler bulunmadığı takdirde de öncelikle anaya olmak üzere ana veya babasına konut sahibi yapmak amacıyla Toplu Konut İdaresince faizsiz olarak kredi verilir.
Birinci fıkrada belirtilen haller kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile ilgili mevzuatına göre aylık bağlanan malullerden, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenler de birinci fıkra hükmünden yararlanırlar.
Bu kredinin tavan tutarı, Yüksek Planlama Kurulunca belirlenir. Kredi için yapılacak başvurulara, kredilerin kullandırılmasına, geri ödeme süre ve yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşü alınarak Toplu Konut İdaresince çıkarılan yönetmelik ile belirlenir.”
MADDE 86 – 3713 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“EK MADDE 1- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu kurum ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları, özel kanunla kurulan diğer her türlü kamu kurum ve kuruluşları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarının ve sürekli işçi kadrolarının %2'sini aşağıdaki hükümlerde belirtilen hak sahiplerinin istihdamı için ayırmak ve bu madde hükümleri çerçevesinde İçişleri Bakanlığınca hak sahibi olduğu belirlenerek Devlet Personel Başkanlığına bildirilen ve Başkanlıkça atama teklifi yapılanları atamak zorundadır. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolarına, ilgili mali yılda 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesi kapsamında yapabilecekleri toplam atama sayılarının ne kadarını bu madde kapsamında yapılacak atamalar için ayıracağı ve buna ilişkin diğer hususlar Başbakan onayı ile belirlenir.
Bu madde kapsamında hak sahipliği sonucunu doğuran durumlar aşağıda belirtilmiştir:
a) 5434 sayılı Kanunun mülga 64 üncü maddesi, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrası, bu Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamına girenler hariç olmak üzere 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılanlar,
b) 5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen haller kapsamında vazife malulü sayılan; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının erbaş ve erler dahil askeri personeli ile Emniyet Teşkilatından Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personeli,
c) (b) bendi kapsamına girenler hariç olmak üzere 5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında olanlardan vazife malulü sayılanlar,
ç) 21 inci maddenin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamında vazife malulü sayılanlar, 17/7/2004 tarihli ve 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında aylık bağlananlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybetmiş veya engelli hale gelmiş olanlar ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumuna ait fabrika, işletme, müessese veya bağlı ortaklıklarda görevli olanlardan patlayıcı maddelerin üretimi, incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi sırasında oluşacak patlamalardan dolayı hayatını kaybedenler.
İstihdam hakkından;
a) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi; ana, baba ve kardeşi yoksa eş veya çocuklarından toplam iki kişi; eş veya çocuğu yoksa ana veya babası ile kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi, ana veya babanın bu hakkı kullanmaması durumunda ise bir diğer kardeşi olmak üzere toplam iki kişi,
b) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde sayılan malullerin kendileri veya eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,
c) İkinci fıkranın (c) bendine göre malul sayılanların kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendileri veya kardeşlerinden birisi; hayatını kaybedenlerin ise eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,
ç) İkinci fıkranın (ç) bendine göre engelli hale gelenlerin kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendileri veya kardeşlerinden birisi; hayatını kaybedenlerin ise eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,yararlanır.
Bu madde kapsamında atanacakların, atamalarının yapılacağı kadro veya pozisyonlar için sınavlara ilişkin hükümler hariç olmak üzere ilgili mevzuatında öngörülen nitelik ve şartları taşımaları zorunludur.
Bir başkasının bakımına muhtaç olacak derecede engelli olanlar, birinci fıkrada sayılan kurumlarda görev yapanlar, istihdam hakkını sağlayan olayın meydana geldiği tarihten sonra söz konusu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta iken bu görevinden ayrılmış olanlar ile kırk beş yaşını bitirmiş olanlar istihdam hakkından faydalanamazlar ve bu durumda olanlar yukarıdaki fıkraların uygulanmasında dikkate alınmaz.
Hak sahiplerinden ilköğretim, ortaokul, ilkokul mezunu olanların hizmetli unvanlı kadrolara; ortaöğretim ve yükseköğretim mezunu olanların ise memur unvanlı kadrolara atama teklifleri Devlet Personel Başkanlığınca yapılır. Sözleşmeli personel pozisyonları ve işçi kadrolarına yapılacak atama tekliflerinde ise hak sahiplerinin bu fıkra uyarınca öğrenim durumları itibarıyla atanabilecekleri kadro unvanları dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığınca belirlenen aynı veya eşdeğer unvanlı pozisyon ve kadrolar esas alınır.
Kamu kurum ve kuruluşları bu madde kapsamında atama yapılması amacıyla ayırdıkları %2 oranındaki kadro ve pozisyonların unvan ve sayısını her yılın şubat ve ağustos aylarının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirirler.
Bu madde kapsamında başvuranlardan hak sahibi olanlar İçişleri Bakanlığınca tespit edilerek, liste hâlinde her yılın mart ve eylül aylarının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bildirilenlerin atama teklifleri, kamu kurum ve kuruluşlarının söz konusu münhal kadro ve pozisyonlarına Devlet Personel Başkanlığınca kırk beş gün içinde yapılır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca atama yapılabilecek kadro ve pozisyonların bildirilmemesi veya unvan bazında ihtiyacın karşılanamaması durumunda Devlet Personel Başkanlığınca kapsamdaki kamu kurum ve kuruluşlarının münhal kadro ve pozisyonlarına resen atama teklifi yapılır. Atama işlemlerinin, atama teklifinin kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içinde yapılması zorunludur. Atama emri ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgililere tebliğ edilir. İlgililerin işe başlama sürelerine ve işe başlamama hâlinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Kanunun 62 nci ve 63 üncü maddeleri hükümleri uygulanır. Atama onayı alınmasına rağmen görevine başlamayanlar ile başladıktan sonra herhangi bir sebeple görevden ayrılanlar bu madde kapsamında yeniden istihdam edilemezler. Kamu kurum ve kuruluşları atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucunu, işlemlerin tamamlanmasını takip eden on beş gün içinde Devlet Personel Başkanlığına bildirirler.
Bu maddenin uygulanmasında takip edilecek usul ve esaslar ile diğer hususlar; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının görüşleri alınmak suretiyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde Devlet Personel Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığınca müştereken hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 88 – 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesine birinci ve dördüncü fıkralarından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş, aynı maddenin mevcut ikinci fıkrasında yer alan “malûl, yaşlı,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrasında yer alan “ilgili hükümleri” ibaresi “ilgili diğer hükümleri” ve beşinci fıkrasında yer alan “üçüncü fıkrada” ibaresi “beşinci fıkrada” şeklinde değiştirilmiştir.
“24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun veya 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların; 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesine, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malulü sayılarak aylık bağlananlardan, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin ya da aynı kapsamda aylık almaktayken hayatını kaybedenlerin eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.
Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise %50 indirimli olarak yararlanırlar. Bu fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler altmış ila altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilirler.”
“İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alırlar. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası mülki idare amiri tarafından uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.
İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamında hizmet verecek toplu taşıma araçları, toplu taşıma hizmetlerinin kapsamı ile bu hizmetlerden ücretsiz ve indirimli yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar, Maliye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, İçişleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının görüşleri alınmak suretiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.
1005 sayılı Kanun ve 3292 sayılı Kanun kapsamında vatani hizmet tertibinden aylık bağlananlar ile 5434 sayılı Kanunun 56 ncı, mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine veya 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesine göre harp veya vazife malullüğü aylığı bağlananların ya da 2330 sayılı Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre aylık bağlananların veya harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile harp veya vazife malullüğü aylığı almakta iken 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin, bu fıkrada sayılan kanunlar veya maddeler gereğince dul ve yetim aylığı bağlananların ikametgâhlarında kullandıkları elektrik enerjisi ücreti %40'tan; belediyelerce tahakkuk ettirilecek su ücreti ise %50'den az indirim içermemek üzere belirlenecek tarife üzerinden alınır.”
MADDE 92 – 5434 sayılı Kanunun ek 77 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ve (b) bendinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı bendin dördüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmış, (c) bendinde yer alan “Sivil iştirakçiler ile” ibaresi “Sivil iştirakçilere uygulanacak azami derece ve kademe, öğrenim durumları ve hizmet sınıfları itibarıyla 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yükselebilecekleri derece ve kademe;” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddeye birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesine ve 2330 sayılı Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malullüğü aylığı üzerinden aylık bağlananların bu aylıkları, aşağıdaki esaslar dahilinde yükseltilir.”
“Astsubaylar ve uzman jandarmalarda yükselinebilecek azami derece ve kademe, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda kendilerine ilişkin aylık gösterge tablosunda belirlenmiş olan en yüksek derece ve kademedir.”
“Bu madde kapsamında yapılacak olan intibak işlemlerinde, 1 Eylül tarihi esas alınır. 1 Eylül tarihi esas alınarak yapılacak olan intibak işlemlerinde, görevde iken yapılan son terfi işleminin üzerinden bir tam yıl geçmemiş olanlar hakkında izleyen yılın 1 Eylül tarihi itibarıyla intibak işlemi yapılır.”
MADDE 93 – 5434 sayılı Kanunun ek 79 uncu maddesinin birinci, dördüncü, altıncı ve onuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesi, 2330 sayılı Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malullüğü aylığı üzerinden aylık bağlananlara, bu madde uyarınca ek ödeme verilir.”
“Birinci fıkrada belirtilen hükümlere göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri, birinci derece malullere uygulanan gösterge üzerinden; aynı sebeplerle malullük aylığı almakta iken ölenlerin dul ve yetimleri ise malullerin hayatta iken maluliyet derecelerine göre yararlandıkları gösterge üzerinden ve sosyal güvenlik kanunlarına göre dul ve yetim aylığı aldıkları süre ile sınırlı olarak ek ödemeden yararlanır. Dul ve yetim sayısının bir kişiden fazla olması hâlinde, verilecek ek ödeme hak sahipleri arasında eşit olarak paylaştırılır.”
“Birinci fıkrada belirtilen hükümlere göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin, aynı sebeplerle malullük aylığı almakta olanların veya bunlardan ölenlerin çocuklarına her ay için; ilköğretimleri sırasında (1.250), ortaöğretimleri sırasında (1.875) ve yükseköğretimleri sırasında (2.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda eğitim ve öğretim yardımı yapılır. Bu yardımlar, yılda bir kez olmak üzere, bulunulan yılın Eylül ayında geçerli olan memur aylık katsayısına göre hesaplanarak 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında ve öğrenim durumunu gösterir belge ile birlikte yapılacak talep tarihindeki öğrenim seviyesi esas alınmak suretiyle toptan ödenir. 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi kapsamında faaliyet gösteren özel eğitim okullarında eğitim alanlar da bu fıkranın durumlarına uygun hükümlerinden yararlanırlar.”
“Birinci fıkrada belirtilen haller kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile ilgili mevzuatına göre aylık bağlanan malullerden, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları sebebiyle ödenmekte olan aylıkları kesilenler de yukarıdaki esaslar dahilinde ek ödeme ile eğitim öğretim yardımından yararlanırlar.”
MADDE 95 – 5434 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 225- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesine ve 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp malullüğü veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olanlar ile bunlardan aylık almakta iken ölenlerin veya anılan madde ve kanunlara göre aylık bağlanmasını gerektiren olaylar sebebiyle hayatını kaybedenlerin dul ve yetimleri; bu maddeyi düzenleyen Kanunla ana ve babalara aylık bağlanabilmesine ilişkin olarak bu Kanunun 72 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan değişikliklerin, bağlanmış olan aylıkların intibak suretiyle arttırılmasına ilişkin ek 77 nci maddesinde yapılan değişikliklerin, ek ödeme ve eğitim öğretim yardımı verilmesine ilişkin olarak ek 79 uncu maddesinde yapılan değişikliklerin durumlarına uygun hükümlerinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki döneme ilişkin olarak herhangi bir fark ödenmeksizin ilgili maddelerde belirlenmiş olan usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılırlar.
Ek 79 uncu madde kapsamında ek ödemenin beş katı tutarında yardım yapılmış olması hâlinde, bu ödemenin yapıldığı beşinci yılı takip eden ödeme dönemine kadar bir süre geçmedikçe bu maddeyi düzenleyen Kanunla ek 79 uncu maddenin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklikten dolayı ödeme yapılmaz. Beş yıllık dönemin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dolmuş olması hâlinde geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz.
72 nci maddenin dördüncü fıkrasının birinci cümlesinde bu Kanunla yapılan değişiklik neticesinde, aylık bağlama şartları yeniden düzenlenen kişiler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bağlanmış olan aylıkları sebebiyle açtıkları davalardan feragat etmeleri hâlinde; kendilerine çıkarılmış olan borçların faize ilişkin kısmı terkin olunur, anaparaya ilişkin kısmı ise beş yıla kadar taksitlendirilir ve haklarındaki mevcut dava ve icra takiplerinden vazgeçilir. Aylık taksit tutarının kişinin gelirinin dörtte birini aşması hâlinde taksit süresi uzatılır. Ancak, adlarına borç çıkartılmış olanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra vefat edenlerin vefat tarihi itibarıyla borçlarının kalan kısmı; önceden vefat edenlerin ise bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla borçlarının kalan kısmı tahsil edilmez ve haklarında bu amaçla dava veya icra takibi bulunması hâlinde bunlardan vazgeçilir.”
MADDE 96 – 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin birinci ve ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri veya 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malullüğü aylığı bağlanmış malullerden, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmez.”
MADDE 97 – 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesi ile onbeşinci fıkrasının (a) ve (d) bentlerinin birinci cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Ancak, harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre veya 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesine göre vazife malulü olduğuna karar verilenlerden, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenlere ise görevden ayrılmalarına ve başkaca bir müracaata gerek kalmaksızın sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.”
“5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi hükmü saklı kalmak kaydıyla vazife malûllüğü aylığı bağlanmış olanlardan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmaya başlayanların aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilir ve bunlar hakkında uzun vadeli sigorta kolları uygulanır.”
“Harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre veya 5434 sayılı Kanunun 56 ncı maddesine göre vazife malulü olduğuna karar verilenlerden, sınıf veya görev değiştirerek 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmaya devam edenler hakkında uzun vadeli sigorta kollarının uygulanmasına devam edilir.”
Kanunun Tamamı İçin TIKLAYIN
Yayına veren: Editör - Özel Haber
Editör Haberleri 6,857 18.12.2019
Suriye Esat Askerlerimize saldırdı 7 Şehit 4 yaralımız varSiriye' idlip'teki gözlem noktasındakı Askerlerimize yönelik Esad Güçlerinin saldırısı sonucu 4 Askerimiz Şehit oldu,birisi ağır olmak üzere 9 askerimiz yaralandı milli savunma acıklaması:Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İdlib'de çıkan çatışmada dört askerimiz şehit düşerken, biri ağır dokuz askerimizin de yaralandığı belirtildi.
İlgili Haberler
Suriye'de Askerlerimize saldırı 4 şehit 9 Yaralımız var
Erdoğan: 30-35 civarında Suriyeli Asker Öldürüldü
Rusya'dan 4 Şehit Açıklaması: Bize Haber vermediler
4 Şehit Askerimizin Naaşları Hatay'a getirildi
4 Şehit sonrası Rusya ile ortak devriyeyi iptal ettik
Şehit Sayısı 5 oldu yaralı Askerimiz şehit oldu
Şehit Sayısı 6 oldu Sivil Personel Şehit oldu
Şehit Askerin Kimliği Belli Oldu(Afyonkarahisar)
Şehit Askerin Kimliği Belli Oldu(Osmaniye)
Bakan Geziyi bıraktı Komutanlarla Suriye Sınırına gitti
Şehit Askerin kimliği belli oldu(Sakarya)
Şehitlerin Kimliği belli oldu Gaziantep'e 2 şehit haberi
Meral Akşener Şehitler için Meclis'te gizli oturum yapmamız gerekir
Şehit Sayısı 7 oldu yaralı Asker Şehit oldu
Sivil Şehit Personelin Kimliği belli oldu
Bakan Akar:76 Suriye Askeri Öldürüldü
Doğu perinçek Şehitlere saygısızlık
Meral Akşener Gökkubbeyi Başlarına Yıkın
Yayına veren: EditörEditör Haberleri 5,405 03.02.2020
Ayakkabı Boyarken Şehit Haberini aldıŞehit Babası Ayakkabı Boyarken Şehit Oğlunun Haberini aldıEditör Haberleri 5,350 28.11.2019